„Ne vom implica în procesul de pace cu o determinare care va schimba soarta țării. Vom continua eforturile pentru ca toate segmentele societății noastre să adere la aceasta”, a declarat Davutoglu în fața deputaților.
De asemenea, șeful Guvernului turc a anunțat în fața aleșilor publicarea, în curând, a unei „foi de parcurs”, care prevede „sfârșitul terorismului, dezarmarea, integrarea și ridicarea barierelor de participare la viața politică”.
Guvernul islamo-conservator aflat din 2002 la putere în Turcia a reluat în toamna lui 2012 discuțiile directe cu șeful închis al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, pentru a încerca să pună capăt conflictului soldat cu peste 40.000 de morți din 1984.
Cu toate acestea, discuțiile sunt blocate din cauza unei decizii a PKK, luate acum un an, privind suspendarea retragerii combatanților săi din Turcia. Decizia a fost luată după ce PKK a apreciat că Ankara nu și-a respectat promisiunea de a adopta reforme în favoarea comunității kurde din Turcia (20% din populație).
Totodată, Davutoglu și-a exprimat dorința ca țara sa să adere la UE până la orizontul lui 2023, atunci când Turcia va aniversa o sută de ani de la înființarea Republicii. Turcia este oficial stat candidat din 2004, dar integrarea sa în UE este împiedicată de opoziția unor țări ca Franța și Germania.
În cele din urmă, premierul a reiterat obiectivul fixat de predecesorul său Recep Tayyip Erdogan, ales președinte la 10 august, și anume ca Turcia să intre în clubul „primelor zece economii ale lumii”, de asemenea până la orizontul lui 2023.
După o dezbatere, acest program trebuie, până la sfârșitul săptămânii, să facă obiectul unui vot de încredere. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere din 2002, deține majoritatea absolută în Parlament.