„În urma informațiilor cu privire la posibila desemnare în funcția de comisar european a doamnei Corina Crețu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii”, se arată în scrisoare celor doi lideri ACL.
UPDATE 16:20 Într-o reacție vizibil nervoasă de pe holurile Parlamentului, premierul Victor Ponta, întors azi din China, i-a acuzat pe Vasile Blaga și pe Klaus Iohannis că vor să saboteze România și că el a obținut „cel mai bun portofoliu posibil pentru România”. Numindu-i „Păcală și Tândală”, „politruci” și folosind diverse caracterizări ale acțiunilor liderilor ACL, premierul Ponta a declarat că, dacă România nu primește Politicile Regionale (Dezvoltare Regională), va fi vina lui Blaga și Iohannis. De asemenea, premierul a admis că nu l-a informat pe președintele Băsescu despre negocierile cu Juncker, lăsându-l pe șeful statului să afle direct la Consiliul European că România are doi candidați, pe Dacian Cioloș și Corina Crețu: „Am reușit să-l țin deoparte pe domnul Băsescu”, a spus premierul. După cum Gândul a scris luni, citând surse de la Bruxelles, europarlamentarul PSD a fost confirmată de Jean-Claude Juncker drept propunerea României pentru funcția de Comisar European. Astfel, Crețu va purta joi discuții cu președintele ales al Comisiei Europene, informează Mediafax. România vrea să obțină, prin Crețu, Politica Regională, un portofoliu extrem de important. Eurodeputata are, însă, concurență: ministrul ceh al Dezvoltării Regionale, Vera Jourova.
Blaga și Iohannis i-au informat pe Jean-Claude Juncker și pe Joseph Daul că, potrivit articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene, Parlamentul României va fi informat de către Exetuciv în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Totodată, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcția de membru al Comisiei Europene.
Liderii ACL explică în scrisoare faptul că audierea ar fi trebuit să aibă loc înainte de transmiterea nominalizărilor către Comisia Europeană și nu ulterior, așa cum a anunțat premierul Victor Ponta că se va întâmpla.
„Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-ar fi referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România și transmisă Comisiei Europene. În acest caz, dispoziția legală ar fi lipsită de orice conținut și finalitate, deoarece o eventuală opoziție a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nici o relevanță”, se precizează în scrisoare.
Cei doi mai notează faptul că Anca Boagiu, președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, a solicitat încă din luna iulie prin scrisori oficiale atât premierului Victor Ponta, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului, să demareze procedurile legale în vederea nominalizării unui comisar european.
În concluzie, Blaga și Iohannis consideră că „această desemnare ilegală” făcută de Victor Ponta poate afecta atât credibilitatea Comisiei Europene, cât și pe cea a președintelui ales care „ar putea fi pus într-o situație dificilă când va trebui să treacă de votul Parlamentului European, având în componența Cabinetului un comisar nominalizat ilegal”.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 30 august, că audierea în Parlamentul de la București se va face după ce Jean-Claude Juncker va decide portofoliul și persoana desemnată din partea României.
„Imediat ce va fi anunțată decizia domnului Juncker, eu voi proceda conform legii românești, și anume persoana care va fi desemnată pentru un anumit portofoliu va trece prin procedurile naționale, care înseamnă audierea în cadrul Parlamentului național”, a precizat premierul.
Președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis ca din cei doi candidați ai României pentru un post de comisar să aibă discuții doar cu europarlamentarul PSD Corina Crețu, chiar dacă prima opțiune a Bucureștiului a fost pentru Dacian Cioloș, potrivit unui surse europene.
Purtătorul de cuvânt al CE Natasha Bertaud a anunțat, miercuri, că discuția dintre Jean-Claude Juncker și candidatul român va avea loc joi.