„Epidemia se extinde”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, care, în cel mai recent bilanț, a anunțat peste 1.900 de morți dintre 3.500 de cazuri confirmate. OMS înregistra săptămâna trecută 1.552 morți dintre 3.069 cazuri.
Mai multe luni vor fi necesare pentru a stopa epidemia fără precedent, a adăugat Chan, care a insistat asupra mobilizării la nivel internațional în vederea eradicării focarelor de Ebola.
„Cu un răspuns internațional coordonat, mobilizarea fondurilor și participarea experților tehnici, sperăm să oprim orice transmitere a virusului într-un termen cuprins între șase și nouă luni”, a adăugat ea, într-o conferință de presă.
Făcând referire la planul prezentat recent de OMS pentru combaterea epidemiei, Margaret Chan a explicat că „în cele trei țări în care epidemia de Ebola este cea mai intensă (Guineea, Liberia și Sierra Leone) Organizația internațională are în vedere să inverseze tendința în termen de trei luni”.
În Republica Democrată Congo, unde au fost înregistrate cazuri izolate de Ebola, și în Senegal, unde un cetățean revenit din Guineea a contractat virusul, „am dori să oprim trasmiterea în plan local în opt săptămâni”, a adăugat ea.
Noul focar epidemic din Republica Democrată Congo nu are nicio legătură cu epidemia din Africa de Vest, a subliniat directorul OMS.
La rândul său, medicul David Nabarro, coordonator al Națiunilor Unite privind epidemia de Ebola, a evaluat la „cel puțin 600 de milioane de dolari și poate chiar mai mult” suma necesară în vederea sprijinului pentru țările afectate de virusul febrei hemoragice.
„Adevărata provocare”, a explicat el, este să permitem angajaților din sănătate din țările afectate să se întoarcă la muncă. Pentru aceasta, trebuie să le oferim materialele și echipamentele de care au nevoie, precum și banii pentru plata salariilor, a adăugat Nabarro.
Autoritățile sunt îngrijorate de extinderea epidemiei de Ebola, cea mai amplă înregistrată de la aparția bolii, în 1976.