Fără iPhone sau Galaxy la ore. Proiect de regulament pentru elevi

Fără iPhone sau Galaxy la ore. Proiect de regulament pentru elevi
Publicat: 05/09/2014, 19:03
Actualizat: 06/04/2019, 19:17

Prevederile sunt incluse în proiectul privind Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, elaborat de Ministerul Educației și pus, vineri, în dezbatere publică.

Unul dintre capitolele regulamentului se adresează elevilor, numiți în proiect „beneficiarii primari ai educației”

Astfel, conform documentului, elevii din învățământul de stat, particular și confesional autorizat sau acreditat cu frecvență au obligația „să frecventeze cursurile, să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să dobândească competențele și să-și însușească cunoștințele prevăzute de programele școlare”.

Tot ei trebuie să aibă un comportament civilizat și o ținută decentă, atât în unitatea de învățământ preuniversitar, cât și în afara ei.

„Beneficiarii primari ai educației, în funcție de nivelul de înțelegere și de particularitățile de vârstă și individuale ale acestora, vor fi sprijiniți și stimulați să cunoască și au obligația să respecte:
legile statului; regulamentul MEN și regulamentul intern al unității de învățământ preuniversitar; regulile de circulație și cele cu privire la apărarea sănătății; normele de securitate și a sănătății în muncă, de prevenire și de stingere a incendiilor; normele de protecție civilă și normele de protecție a mediului”, prevede același proiect.

În regulament sunt prevăzute numeroase interdicții adresate elevilor. Aceștia nu au voie să distrugă documentele școlare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, documente din portofoliul educațional și să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ preuniversitar (materiale didactice și mijloace de învățământ, cărți de la biblioteca școlii, mobilier școlar, mobilier sanitar, spații de învățământ etc.). Tot lor le este interzis să aducă și să difuzeze în unitatea de învățământ preuniversitar materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența și intoleranța.

Proiectul prevede și că elevii nu au voie să organizeze și să participe la acțiuni de protest, care afectează desfășurarea activității de învățământ sau care afectează participarea la programul școlar, și nici să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ.

În plus, le este interzis și: să dețină, să consume sau să comercializeze, în perimetrul unității de învățământ și în afara acestuia, droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice, țigări și să participe la jocuri de noroc; să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ preuniversitar de orice tipuri de arme sau de alte produse pirotehnice cum ar fi muniție, petarde, pocnitori, brichete etc., precum și sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a beneficiarilor direcți ai educației și a personalului unității de învățământ preuniversitar; să posede și/sau să difuzeze materiale care au un caracter obscen sau pornografic.

De asemenea, le este interzis să utilizeze telefoanele celulare în timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor, să lanseze anunțuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul unității de învățământ preuniversitar, să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare și atitudini ostentative și provocatoare, să aducă jigniri și să manifeste agresivitate în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ preuniversitar, să provoace, să instige și să participe la acte de violență în școală și în afara ei, să părăsească incinta școlii în timpul pauzelor sau după începerea cursurilor, fără avizul profesorului de serviciu sau a profesorului pentru învățământul primar/dirigintelui, să aibă o atitudine care constituie o amenințare la adresa siguranței celorlalți elevi și/sau a personalului școlii.

Conform documentului citat, elevii au obligația să aibă la ei permanent carnetul de elev, să-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum și părinților, pentru informare în legătură cu situația lor școlară.

Pe de altă parte, prevede același proiect, în unitățile de învățământ preuniversitar se organizează, permanent, pe durata desfășurării cursurilor, serviciul pe școală al elevilor, în conformitate cu prevederile regulamentului intern al unității de învățământ. Organizarea serviciului pe școală se efectuează numai de către elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, din învățământul liceal, profesional sau postliceal.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină