Prima pagină » Economic » Au dat 100.000 de euro pentru un apartament, dar dezvoltatorul a intrat în insolvență înainte de a termina blocul. Ce răspuns au primit, după patru ani, păgubiții de la finanțatorul proiectului

Au dat 100.000 de euro pentru un apartament, dar dezvoltatorul a intrat în insolvență înainte de a termina blocul. Ce răspuns au primit, după patru ani, păgubiții de la finanțatorul proiectului

Andreea și-a cumpărat un apartament când încă blocul nu era decât o machetă frumos colorată.

Cântărețele Andreea Bălan și Andreea Antonescu, dar și președintele CS Dinamo București, canotoarea Elisabeta Lipă, se numără printre sutele de români care au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente când încă ansamblul Planorama nu era decât o machetă frumos colorată. Nici după opt ani, mulți dintre cei păgubiți nu și-au văzut apartamentul mult visat, pentru care unii au achitat până la 100.000 de euro, iar speranța că se vor muta într-o casă nouă sau că își vor primi înapoi măcar o parte din bani este tot mai mică, după ce constructorul a intrat în insolvență, iar blocul a rămas neterminat. În cazurile fericite, locatarii au așteptat patru-cinci ani înainte să poată intra în posesia locuinței din blocul care era aproape gata și pe care l-au finalizat cu proprii bani, așa cum s-a întâmplat în cazul cântăreței Andreea Antonescu și al președintelui CS Dinamo, canotoarea Elisabeta Lipă. 

Numai în București sunt mii de români fac eforturi să își recupereze milioane de euro, banii pe care i-au achitat unor dezvoltatori de ansambluri rezidențiale rămase în stadiul de proiect sau de fundație, după ce constructorii au dat faliment sau patronul firmelor a dispărut cu banii. În București sunt 10 astfel de proiecte falimentare, mai mari sau mai mici, estimează specialiștii în insolvență.

Unul dintre cele mai mari cazuri de insolvență a unui ansamblu rezidential din București este cel al Euro Habitat SRL, care a dezvoltat proiectul Planorama. Amplasat pe Strada Doamna Ghica, din București, proiectul a fost lansat în 2005 sub sloganul „Patru blocuri fac cât 1.000 de cuvinte”, având ca prim termen de finalizare luna iunie 2007. Cele patru blocuri aveau, pe hârtie, 15 etaje și 1.100 de apartamente, investiția anunțată fiind de 70 de milioane de euro. Din cele patru blocuri din ansamblul Planorama, turnul T3 a fost finalizat pe banii proprietarilor, turnul T4 este gata în proporție de 50%, T2 este gata în proporție de 30%, iar T1 este la stadiul de fundație. 

În 2010, Euro Habitat a intrat în insolvență. Peste 500 de persoane au plătit avansuri sau chiar integral prețul pentru o locuință în Planorama. 

În februarie 2011, presa relata că o parte dintre clienți au semnat cu dezvoltatorul proiectului contracte de reziliere a contractelor, iar unii dintre aceștia au și primit banii înapoi. Printre clienții complexului se numără președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă și cântărețele Andreea Bălan și Andreea Antonescu. 

Acum, banca finanțatoare a proiectului Planorama, Piraeus Bank, spune că există o singură soluție: identificarea unui investitor care să intre în proiect și să asigure finalizarea și livrarea acestuia.

Andreea Bălan a plătit 90.000 de euro pe un apartament care trebuia să fie gata în 2009. Blocul e finalizat în proporție de doar 50%

Cântăreața Andreea Bălan a plătit în 2007 aproximativ 90.000 de euro pentru un apartament de două camere în unul din cele patru blocuri turn din complexul rezidențial Planorama, din strada Doamna Ghica. 

Blocul-turn T4 din ansamblul Planorama, unde și-a cumpărat un apartament Andreea Bălan, trebuia terminat în 2009, dar, în prezent, turnul de 15 etaje este finalizat în proporție de doar 50%. Clienții încearcă acum, în instanță, să își recupereze măcar o parte din banii plătiți sau să primească locuințele în stadiul în care sunt și să le finalizeze cu alt dezvoltator.

Printre clienții complexului Planorama se numără și fosta parteneră de scenă a Andreei Bălan, cântăreața Andreea Antonescu. Ea are două apartamente în blocul T3. Acesta este în prezent este singurul bloc finalizat din ansamblul Planorama, după ce timp de câțiva ani, când blocul T3 era aproape gata, locatarii nu s-au putut muta, pentru că banca întârzia transferul de proprietate. Astfel că Andreea Antonescu a așteptat aproximativ patru ani până să poată intra în posesia noii locuințe.

„Eu am două apartamente cumpărate în Planorama. Sunt în blocul care a fost până la urmă finalizat (de locatari n.n.), acum nu mai sunt nici un fel de probleme. Nu cunosc detalii prea multe, fratele meu s-a ocupat de tot”, a declarat pentru gândul Andreea Antonescu. Andreea Antonescu a plătit pentru cele două apartamente, unul pentru ea și unul pentru fratele ei, 100.000 de euro și respectiv 70.000 de euro. 

Și președintele CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a avut de așteptat aproape cinci ani până să poată intra în posesia locuinței care era aproape gata și pentru care plătea impozit la stat, fără să se fi mutat în ea. 

„Suma plătită pentru garsonieră a fost de aproape 40.000 de euro. La început am plătit în rate. Când au început să scârțâie lucrurile, proprietarii au plătit diferența de bani pentru ca blocul să fie finalizat. Am stat cam cinci ani până să pot primi locuința. De aproape trei ani am intrat în posesia garsonierei”, a povestit pentru gândul Elisabeta Lipă.

Banca finanțatoare: „Controlul derulării proiectului, precum și al destinației fondurilor finanțate de către banca, s-a realizat în mod constant”

În prezent, peste 500 de persoane care au plătit locuințe în turnurile din ansamblul Planorama care nu au fost finalizate încearcă să recupereze o parte din bani sau să intre în posesia structurilor, în stadiul în care se află, pe care să le finalizeze cu un alt dezvoltator imobiliar.

Avocatul Mihai Neacșu, care reprezintă circa 250 de clienți care au plătit, fiecare, zeci de mii de euro fiecare pentru locuințele rămase neterminate, spune că intenționează să facă plângere penală inclusiv împotriva băncii care finanțează proiectul Planorama.

„Am propus administratorilor judiciari și băncii creditoare să le dea păgubiților structurile în stadiul în care se află, libere de sarcini, urmând ca păgubiții să continue lucrările la structuri cu un alt dezvoltator. Băncile au refuzat timp de patru ani. La Planorama, controalele fiscale și expertizele administrate în cauză au arătat sume deturnate de la adevăratul scop, facturi pentru lucrări inexistente, sume pentru manoperă și materiale care nu a fost efectuată niciodată, respectiv nu au fost livrate niciodată. Luăm în calcul să facem plângere penală inclusiv împotriva băncii creditoare. Recent, banca creditoare a început să tatoneze soluția amiabilă propusă de noi, de a da păgubiților structurile în stadiul în care se află, libere de sarcini”, a declarat pentru gândul avocatul Mihai Neacșu, de la Neacșu & Asociații, firma de avocatură care reprezintă 250 din cei peste 500 de păgubiți de la Planorama. 

În schimb, Piraeus Bank spune că în acest caz controlul derulării proiectului a fost unul strict. 

„Controlul derulării proiectului, precum și a destinației fondurilor finanțate de către bancă s-a realizat în mod constant prin intermediul unor rapoarte de monitorizare a stadiului lucrărilor în raport cu bugetul alocat. Respectivele rapoarte au fost realizate de firme cu experiență în domeniul managementului proiectelor real estate de tip rezidențial, iar concluzia acestora a fost că fondurile destinate proiectului se regăsesc în lucrările efectuate în raport cu stadiul de realizare a acestora pentru fiecare moment/etapă în parte. Un argument în plus îl constituie și concluziile rapoartelor de inspecție fiscală derulate de ANAF după data deschiderii procedurii de insolvență, precum și a raportului întocmit de către administratorul judiciar privind cauzele care au determinat apariția stării de insolvență”, se arată într-un răspuns transmis gândul de reprezentanții Piraeus Bank.

Reprezentanții Piraeus Bank se declară „preocupați în mod constant de aspectele de natură socială” create de stagnarea proiectului imobiliar.  

„Chiar și după data deschiderii procedurii de insolvență, banca a continuat să asigure fondurile destinate conservării proiectului  – servicii de pază, lucrări de consolidare, prime de asigurare – și a consimțit transferul dreptului de proprietate pentru cumpărătorii din blocul T3”, se arată în răspunsul transmis gândul de Piraeus Bank.

În prezent, reprezentanții băncii susțin că se fac „eforturi considerabile pentru identificarea unor soluții care să protejeze drepturile cumpărătorilor și să limiteze pierderile acestora”, adăugând că „sub aspect strategic de perspectivă, soluția o reprezintă identificarea unui investitor care să intre în proiect și să asigure finalizarea și livrarea acestuia”. 

În prezent, Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului Planorama, se găsește în insolvență, dar Turnul T3 este 83% în proprietatea cumpărătorilor, care au reușit, în mare parte, să rezolve pe banii lor punerea în funcțiune în condiții optime a blocului.

„În acest moment sunt ocupate aproximativ peste 200 de apartamente, restul așteptând eventuali chiriași sau locatari (…) Doar 17% din apartamente așteaptă să fie transferate către proprietari. Restul de apartamente pot fi închiriate sau vândute fără probleme (liber de sarcini) de către proprietari. De altfel, până în prezent mai mult de 10 apartamente au fost vândute și foarte multe închiriate”, se arată pe site-ul Asociației Planorama a locatarilor din ansamblul rezidențial.

Cazul Vitan Platinum Towers

Un alt astfel de caz este cel al ansamblului rezidențial Vitan Platinum Towers. Constructorul, Platinum Group, a intrat în insolvență la începutul anului 2011.
 
Construcția cartierului a început în 2007 și trebuia să fie gata în urmă cu aproape patru ani. Aici valoarea pagubei este de câteva milioane de euro, bani plătiți de persoane care nu au mai apucat să se mute în locuințe, potrivit avocatului Mihai Neacșu. Banca finanțatoare a proiectului este Banca Românească. Până la publicarea articolului, Banca Românească nu a transmis un răspuns la solicitarea gândul privind stadiul proiectului și soluția pentru păgubiți. 

Rapoartele privind cauzele intrării în insolvență în cazul celor două ansambluri imobiliare arată, potrivit avocatului Mihai Neacșu, că vinovați de situație sunt chiar păgubiții, care nu și-au achitat integral sumele datorate dezvoltatorului. 

„Sunt drame uriașe. O familie de tineri de 30 de ani a luat un credit de 100.000 de euro, garantat cu alte bunuri. Au plătit integral valoarea unui apartament în ansamblul Planorama, dar care nu a fost construit. Acum trebuie să plătească rate toată viața”, spune Neacșu.

Citește și