iPhone 6. Noile iPhone-uri au specificațiile tehnice la care ne așteptam. Singurele suprize sunt: faptul că niciunul din modele nu vine cu protecție pentru ecran din cristal safir și că acestea includ tehnologie VoLTE (apeluri de voce în rețele 4G/LTE).
Pe scurt, iPhone 6 are un ecran cu diagonala de 4,7 inci (rezoluție de 1.334 x 750 pixeli), procesor A8 (dual-core) pe 64 de biți, 1 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 16.64/128 GB și cameră de 8 MP. iPhone 6 Plus, orientat mai mult spre clienții business, are componente similare, cu excepția ecranului mai mare, cu diagonala de 5,5 inci (1.920 x 1080 pixeli), și a camerei cu stabilizare optică a imaginii (de care iPhone 6 nu dispune).
iPhone 6 Plus marchează intrarea Apple pe o nouă nișă, cea a phablet-urilor. Acolo, dispozitivul va concura direct cu Samsung Galaxy Note 4, prezentat în urmă cu puțin timp la IFA 2014.
Terminalele vor fi disponibile în 115 țări până la finalul anului și debutează în magazinele din SUA pe 19 septembrie. Cel mai ieftin iPhone 6 Plus (versiunea cu capacitate de stocare internă de 16 GB) va costa 300 de dolari la abonament, iar cel mai ieftin iPhone 6 (16 GB) – 200 de dolari.
Ceasul Apple Watch, care include multe funcții de fitness și sănătate, va fi disponibil în trei versiuni – Apple Watch, Apple Watch Sport și Apple Watch Edition (de lux) – și va debuta pe piață la începutul lui 2015. Cel mai ieftin model va costa 350 de dolari. Ne-am fi așteptat ca versiunea sport să fie rezistentă la apă, dar se pare că nu este cazul. Apple nu a oferit detalii nici despre autonomia bateriei.
Compania a anunțat și serviciul de plăți mobile Apple Pay. Plățile se vor realiza prin intermediul tehnologiei NFC, inclusă pentru prima dată pe iPhone. Noile smartphone-uri au și un cip numit Secure Element (nu e ceva nou), care criptează toate informațiile sensibile legate de plăți. Cardurile pot fi adăugate în portofelul electronic prin simpla fotografiere. Din păcate, înainte de lansarea unui serviciu care are nevoie de încrederea utilizatorilor pentru a deveni popular, reprezentanții Apple nu au pomenit nimic despre breșa de securitate din serviciul iCloud, care le-a permis hackerilor să sustragă și să publice pe internet fotografii nud cu zeci de celebrități.
Lansarea iPhone 6 – Gândul a transmis LIVE TEXT:
UPDATE 1. Tim Cook a intrat pe scena Flint Center. Începe cu iPhone, despre care spune că este „cel mai iubit smartphone din lume”. Sunt două versiuni cu dimensiuni diferite: iPhone 6 (4,7 inci) și iPhone 6 Plus (5,5 inci). Acestea au rezoluție „Retina Display HD” (1.334 x 750 pixeli și 1.920 x 1080 pixeli), potrivit vicepreședintelui Apple Phill Schiller. Ecranul iPhone 6 Plus are cu 185% mai mulți pixeli decât cel al iPhone 5S, spune el.
UPDATE 2. Modelul mai mare va avea taste de Copy și Paste dedicate pe tastatură și un mod landscape care împarte ecranul în două tab-uri. Terminalele au butonul de On/Off pe lateral acum, pentru a se ajunge mai ușor la el. iPhone 6 și iPhone 6 Plus au un nou procesor, A8 pe 64 de biți, cu 13% mai mic decât A7, dar cu 25% mai rapid. Grafica este mai performantă cu 50% comparativ cu modelul anterior. Schiller promite că folosite la capacitate maximă noile iPhone-uri nu se vor mai încălzi puternic.
UPDATE 3. Schiller spune că iPhone 6 Plus va avea o autonomie de 24 de ore în regim de convorbire în rețea 3G. iPhone 6: 14 ore în 3G. Cele două modele dispun de tehnologie VoLTE (Voice over LTE), adică suportă apeluri în rețele 4G/LTE. Camera are un senzor de 8 MP, la fel ca iPhone 5S, dar are performanțe mai bune. Focusul este de două ori mai rapid, comparativ cu generația anterioară. iPhone 6 are stabilizare „digitală” a imaginii, iar iPhone 6 Plus stabilizare optică.
Modul landscape pe iPhone 6 Plus
UPDATE 4. Camera poate filma la calitate 1.080p la 30 sau 60 fps. În timpul înregistrărilor video focusul se face automat, fără oprire.
Mecanismul de stabilizare optică de pe iPhone 6 Plus
UPDATE 5. Se face trecerea la iOS 8, sistemul de operare cu care terminalele vor fi livrate. Am tratat acest subiect pe larg aici. Ambele modele dispun de senzor de amprente TouchID. iPhone 6 și iPhone 6 Plus vor fi disponibile în 115 țări până la finalul anului și debutează în magazinele din SUA începând cu 19 septembrie. Cel mai ieftin iPhone 6 Plus (versiunea cu capacitate de stocare internă de 16 GB) va costa 300 de dolari la abonament.
UPDATE 6. iOS 8 va fi disponibil începând cu 17 septembrie. Nimic deocamdată despre ecrane safir. Se face trecerea la plăți. Compania anunță serviciul Apple Pay. Plățile se vor realiza prin intermediul tehnologiei NFC, care poate fi folosită și pentru partajarea de conținut prin simpla atingere a două dispozitive sau conectarea de periferice. iPhone 6 dispune și de un cip numit Secure Element (nu e ceva nou), care criptează toate informațiile sensibile legate de plăți. Cardurile pot fi adăugate în portofelul electronic prin simpla fotografiere. În cazul în care terminalul este furat, toate plățile pot fi suspendate din serviciul Find My iPhone. Apple nu va colecta informații despre ce au cumpărat utilizatorii, cât au plătit și unde. Comercianții nu vor avea acces la datele de pe carduri. Apple nu a adus vorba despre scandalul „TheFappening”, în care sute de fotografii cu celebrități au fost publicate pe internet după ce au fost sustrase de hackeri din serviciul de cloud iCloud.
UPDATE 7. Apple introduce Apple Watch. Vor fi disponibile și ediții de lux, precum una placată cu aur, dar și versiuni mai sportive: Apple Watch, Apple Watch Sport și Apple Watch Edition. „Este cel mai personal dispozitiv pe care l-am creat vreodată”, spune Cook. Ecranul este protejat cu cristal safir. Ceasul are și componente de fitness și sănătate. Se observă că Apple se distanțează de brandingul bazat pe „i”: Apple Watch, Apple Pay… Ceasul reprezintă prima categorie de produs lansată de Apple sub conducerea lui Cook.
UPDATE 8. Ceasul dispune de un ecran tactil care poate face diferența între o apăsare (care funcționează ca un clic dreapta la maus, pentru meniuri contextuale) și o atingere (clic stânga). Apple Watch dispune și de un mic difuzor. Sunt disponibile șase curele diferite. Nu s-a spus nimic despre autonomia bateriei și nici dacă vreuna din versiunile Apple Watch este rezistentă la apă.
Există și o versiune mai mică a Apple Watch, care țintește, probabil, femeile. Colecția Sport are carcasa realizată din aluminiu, nu din inox ca celelalte. Apple nu a mai lansat niciodată un produs care să fie disponibil în atât de multe versiuni. Cum era de așteptat, ceasul funcționează doar cu iPhone.
UPDATE 9. Asistentul vocal Siri este integrat în Apple Watch. Sunt disponibile aplicații pentru navigație, bursă, vreme, fitness ș.a.
Există și două aplicații de fitnes și sănătate ale Apple: Workout și Fitness. Din informațiile oferite de Apple până acum observăm că ceasul nu dispune de nimic revoluționar, care să nu poată fi găsit și pe modele cu Android Wear concurente. Poate faptul că dispune de funcție walkie talkie…
Ceasul este compatibil cu iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5, iPhone 5C și iPhone 5S.
UPDATE 10. Cel mai ieftin Apple Watch costă 350 de dolari. Ceasurile vor debuta pe piață la începutul lui 2015. Apple Pay va funcționa împreună cu Apple Watch, nu doar cu iPhone. Nimic despre autonomia bateriei de pe dispozitiv și nici legat de conectivitate.
Cine sunt potențialii clienți de iPhone 6
Un sondaj realizat de firma Survata arată că utilizatorii de Windows Phone sunt tentați cel mau puțin să cumpere un iPhone 6. Astfel, 3% dintre utilizatorii de WP chestionați au spus că este „foarte posibil” să cumpere noul iPhone. Prin comparație, 5% din utilizatorii de Android și 6% dintre cei de BlackBerry vor trece „foarte probabil” la iPhone 6.
În ceea ce privește utilizatorii de iPhone 5, 36% vor face upgrade la iPhone 6. În același timp, 18% dintre cei care dețin iPhone 5S și 15% dintre posesorii de iPhone 5C vor trece, „foarte probabil”, la iPhone 6.