Oficiul european de statistică a prezentat public, la jumătatea lunii august,cifrele care arătau că economia României a scăzut cu 0,2% în trimestrul I 2014 față de trimestrul IV din 2013. Informația a fost prezentată oficial doar de comunicatul Eurostat, ea fiind trecută sub tăcere de INS.
Concret, economia românească a scăzut în trimestrul 2 cu 1% față de trimestrul I din 2014, aceasta fiind cea mai mare scădere economică dintre toate statele membre UE.
Sursa Eurostat
În datele făcute publice de Eurostat luni se revizuiește în jos creșterea economică din trimestrul I 2014 față de trimestrul I 2013, de la 3,8% la 3,7%. Pe de altă parte, creșterea economică în trimestrul II 2014 față de trimestrul II 2013 a fost revizuită în sus, de la 1,4% la 1,5%.
PIB-ul ajustat sezonier a rămas stabil în zona euro și a crescut cu 0,2% în cele 28 de state membre în trimestrul II din 2014, comparativ cu trimestrul anterior din acest an, potrivit datelor Eurostat.
Confruntat cu datele statistice care confimă căderea economică, premierul Victor Ponta nu se arăta, la jumătatea lunii august, deloc îngrijorat, ba mai mult, vedea în cifre „o veste bună”, lăudându-se cu o creștere față de anul trecut, pe care o consideră una dintre cele mai consolidate din UE. „Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creșterea economică! Cu +2,6% față de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creștere industrială și în graficul creșterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare, una din cele mai solide creșteri din UE. Este ca și când mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris atunci premierul pe Facebook. România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani și jumătate în perioada 2008-2011 și a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reușind să revină pe creștere până la finalul acelui an.
QUIZ