Limbile cehă, slovacă, polona și rusă rămân în continuare cele mai bine plătite în România. Candidații care au astfel de competențe lingvistice au șansa de a primi salarii chiar și cu 50% mai mari decât cele ale vorbitorilor de engleză și franceză, a explicat pentru gândul Felix Toma, Country Manager al companiei de recrutare Gi Group.
„Engleza este deja un must pentru marea majoritate a angajărilor. Aproape toți candidații vorbesc engleză și foarte mulți și franceza. Odată cu limbile mai greu de învățat – cum ar fi germana -, nivelul salarial crește”, a explicat acesta.
În plus, un cunoscător al limbilor exotice este deja o adevărată „comoară” pentru angajatori și pentru firmele de recrutare, spune Felix Toma.
„În momentul în care găsim vorbitori de limbi exotice – cum ar fi cele nordice sau chiar cele central-europene, precum ceha, slovaca, polona – vorbim de cu totul alte salarii, chiar cu 50% mai mari decât cele ale vorbitorilor strict de engleză sau franceză”, a precizat el. „Dar sunt foarte puțini și sunt foarte greu de găsit. La un moment, pentru anumite proiecte, ajunsesem să știu toți candidații cu cehă și slovacă din țară. Am ajuns chiar și în stadiul în care am fost interesați de relocarea unor vorbitori de cehă, din Cehia în România”, a povestit acesta.
În prezent, pe piața muncii din România, cele mai multe cereri de candidați care să cunoască aceste limbi vin din partea call-center-urilor și service center-urilor. Aici, și salariile sunt pe măsură. Spre exemplu, un vorbitor de polonă poate câștiga între 2.000 și 2.700 de lei pe lună, iar unul de sârbă, între 1.800 și 2.500 de lei lunar.
Cea mai bine plătită limbă străină în România
Potrivit datelor din piață obținute de gândul, topul celor mai bine plătite limbi în call center este condus însă de limba farsi, vobită în Iran: între 2.700 și 4.000 de lei net.
Pe locul al doilea se află limba rusă, cea mai căutată limbă străină pe piața de call center din București, care le aduce vorbitorilor un salariu lunar cuprins între 1.900 și 2.800 de lei.
Francofonii sunt plătiți cu 1.900 – 2.800 de lei pe lună, iar cei care cunosc limba spaniolă se pot aștepa la salarii de 1.700 – 2.700 de lei lunar.
Pe de altă parte și vorbitorii de limba germană sunt foarte căutați, în special în companiile din zona Transilvaniei, a precizat Felix Toma. În această situație, cunoașterea ei este deseori esențială.
„În Transilvania sunt multe companii din mediul industrial, care provin din zona germană și care caută vorbitori de germană cu experiență pe partea tehnică”, a explicat el. „Chiar dacă în unele limba oficială este engleză, cunoașterea germanei poate fi un avantaj sau chiar o necesitate în anumite situații”, a adăugat el.
Pentru cei care vorbesc doar limba română, principalele oferte de joburi în call center le au operatori telecom de pe piața locală. Aici, majoritatea salariilor sunt cuprinse între 1.100 – 1.400 de lei, potrivit informațiilor obținute de gândul.
De exemplu, la Orange, un angajat care se ocupă de relații cu clienții în call center câștigă 1.200-1.350 de lei, plus alte beneficii, precum bonurile de masă, telefon de serviciu și abonament. La Vodafone, salariile sunt similare. În prima lună de la angajare, salariul este, în ambele companii, de obicei, mai mic de 1.000 de lei pe lună.
La Cosmote, salariul pentru cei angajați direct de companie este de circa 1.100 de lei plus bonuri de masă. După trei luni vechime, angajații devin eligibili pentru bonusuri, care pot fi de maximum 150 de lei pe lună. La aceste salarii se mai adaugă și alte beneficii, precum telefon de serviciu cu minute incluse și internet.