Prima pagină » Economic » A venit la interviul pentru job convinsă de „avantajul” ei: când au văzut cum era îmbrăcată, angajatorii i-au arătat ușa

A venit la interviul pentru job convinsă de „avantajul” ei: când au văzut cum era îmbrăcată, angajatorii i-au arătat ușa

A venit la interviul pentru job convinsă de „avantajul
Candidații care merg la interviuri de angajare trebuie să fie atenți la ținutele vestimentare alese.

Tot mai mulți angajatori apelează în prezent la ajutorul companiilor de recrutare și resurse umane atunci când au nevoie să ocupe un loc rămas liber. Asta pentru că, atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește timpul necesar selectării de personal, este mai avantajos.

„Imaginați-vă că pentru un job aplică sute de candidați. Numai vizualizarea acestora de către departamentrul HR al unei companii necesită câteva ore sau chiar zile. Noi facem asta pentru clienții noștri, derulăm întreg procesul, începând de la publicarea anunțurilor de angajare și până la stabilirea listei scurte de candidați”, a explicat pentru gândul Felix Toma, Country Manager al Gi Group, invitat în ediția de marți a ZF LIVE.

În plus, angajatorii sunt scutiți altfel și de întâlnirile „inoportune”. Nu puțini sunt cei care își fac un deserviciu atunci când aleg să meargă la interviul de angajare în ținute nepotrivite. Decolteul prea adânc, în cazul femeilor, și pantalonii scurți, în cazul bărbaților, nu fac o impresie tocmai bună.

Situațiile de acest fel sunt însă cel mai des întâlnite la candidații pentru joburile entry level, care nu au experiență, a precizat Felix Toma.

„Candidații pentru middle și top management nu se pun în situația de a se prezenta nepotrivit îmbrăcați la interviu, pentru că ei au deja un anumit nivel de experiență, au mai trecut prin procesul acesta”, a spus el. „Am avut însă diverse proiecte interesante pentru parcuri de distracții, iar candidații care au venit la interviurile pentru postul de entertainer sau salvamar nu au avut o ținută tocmai office. Dat fiind însă specificul jobului am trecut cu vederea…”, și-a amintit Felix Toma.

Totuși, acest lucru nu funcționează întotdeauna, avertizează managerul Gi Group.

„Mulți dintre candidați nu conștientizează importanța primei impresii. Dacă prima impresie este favorabilă discuția merge într-o anumită direcție, iar candidatul își crește șansele de a ajunge pe lista scurtă și de a fi angajat”, a explicat acesta.

„La bărbați, dacă vorbim despre perioada verii, când e foarte cald afară, nu avem pretenția să vină neapărat cu cravată… Dar pantalonii scurți și cămașa cu mânecă scurtă, cu siguranță nu sunt o ideea bună. Aceea nu e ținută de interviu, ci mai degrabă una pentru plajă. În cazul femeilor, fustele scurte și cămășile foarte decoltate nu reprezintă un atu, deși poate pare surprinzător. Pentru că într-o piață concurențială, clienții caută să identifice candidații cu cele mai bune calități pentru jobul respectiv”, a subliniat el.

Pe lângă toate acestea, importantă este și atitudinea pe care candidații au atunci când vin la interviul de angajare. Nehotărârea sau dezinteresul sunt o bilă neagră.

Dacă prin atitudinea ta lași să se înțeleagă că ai fost împins de la spate să te angajezi, asta poate să te afecteze. Dacă vorbim de cei mai tineri, fie vin la interviu pentru că i-a îndemnat familia, fie pentru că ei au considerat că ar fi momentul să își caute de lucru,  dar nu sunt foarte hotărâți să facă asta”, a spus Felix Toma. „Ne-am confruntat și cu astfel de situații, însă consultanții noștri și-au dat seama imediat de gradul lor de interes pentru jobul respectiv și, fie nu i-au propus mai departe, fie atunci când au transmis angajatorului lista scurtă i-a atras atenția cu privire la acest aspect”, a completat el.

 

Citește și