Universitățile din România pot organiza, chiar din acest an, la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, cursuri cu o durată cuprinsă între 1 și 3 ani, în funcție de profil și de curs. La aceste cursuri, nu va fi nevoie de diplomă de Bacalaureat. Dacă, însă, cursantul promovează Bacul după primul an de colegiu, spre exemplu, el va putea trece direct în anul al doilea de facultate. Aceasta, grație metodologiei pentru organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, adoptată pe 8 septembrie de ministerul Educației.
Această metodologie vine după ce, în 25 iunie, Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanță de Urgență care aduce mai multe modificări la Legea Educației Naționale.Ordonanța prevede că universitățile acreditate pot organiza cursuri postliceale, fără ca cei care participă la ele să dețină o diplomă de bacalaureat. În plus, actul normativ mai arată că absolvenții de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul pot să facă meditații instituționalizate, organizate în licee sau instituții de învățământ superior.
Discuția despre studenții fără Bac a dus imediat la controverse aprinse în societate și l-a supărat pe ministrul Educației, supărare exprimată joi atât pe Facebook, cât și într-un comunicat de presă. „Având în vedere informațiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat”, a declarat ministrul Remus Pricopie, într-un comunicat de presă al Ministerului Educației. Ministrul argumentează cu nuanțe lingvistice: mai exact, că sintagma de „colegiu”, care apare în Ordonanța de Urgență, are același sens cu acela de „școală postliceală”, cu diferența că această formă de învățământ poate fi organizată și de universități. Așadar, spune ministrul, colegiul nu este același lucru cu facultatea. O problemă rămasă nelămurită de minister este cea a echivalării creditelor din primul an de colegiu în momentul în care cursanții iau Bac-ul și sunt primiți direct în anul doi de licență.
Există deja universități care au anunțat că își deschid porțile și pentru elevii fără BAC, două exemple în acest sens fiind Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitățile Ecologică și Hyperion din București.
Dată fiind supărarea ministrului Educației pe „informațiile false” din presă, gândul a încercat să adune reacțiile și explicațiile mediului academic pe acest subiect:
Universitatea din București: „Nu organizăm colegii”
Ca o poziție generală, universitățile de stat contactate de gândul resping categoric organizarea de colegii la care să se înscrie absolvenții care nu au promovat Bacalaureatul.
„Nu organizăm colegii. Am spus acest lucru încă din vară, când a apărut ordonanța prin care se modifica Legea Educației”, a precizat Mircea Dumitru, rectorul Universității din București. Acesta a spus că și instituția pe care o conduce organizează cursuri de pregătire pentru elevii care nu au luat examenul de maturitate, dar acestea rămân numai cursuri de pregătire. „Metodologia pentru organizarea acestor colegii spune că primești un certificat la nivelul 6 în Cadrul Național al Calificărilor. Ori asta înseamnă că stai trei ani într-un astfel de colegiu și ți se echivalează cei trei ani”, a comentat Mircea Dumitru, care subliniază că Senatul Universității a respins această propunere.
Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Noi nu organizăm așa ceva”
Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași spune că organizarea colegiilor bulversează de fapt cadrul calificărilor. „Noi nu organizăm așa ceva. Asta ține de fiecare universitate, rămâne la latitudinea universităților dacă orgabnizează sau nu colegii. Dar nu este corect să facem echivalări pe verticală, echivalările ar trebui să săp facă în cadrul aceluiași nivel de calificare”, a spus Vasile Ișan. Rectorul a subliniat că absolvenții care nu reușesc să ia Bacalaureatul ar trebui să fie ajutați într-un fel. „Până la urmă există un soi de propagandă educațională în mediul academic care spune că universitatea ar trebui să aibă și o funcție socială, dar să nu amestecăm lucrurile”, a mai spus Vasile Ișan.
Universitatea Ecologică din București: Dacă iau Bacul după colegiu, îi primim la facultate direct în anul doi
Primele universități care și-au anunțat organizarea de cursuri la care pot participa persoanele care nu și-au luat Bacalaureatul sunt cele particulare.
Universitatea Hyperion a afișat pe site-ul propriu un anunț prin care arată că înființează 16 colegii universitare private, pentru care nu este obligatorie promovarea examenului de Bacalaureat. Cursurile se vor desfășura începând cu anul universitar 2014 – 2015 și vor avea o durată de 1 an, iar costul este cuprins între 2. 000 și 3.600 lei, pentru un an de studiu. La finalul acestui an, dacă acei cursanți trec Bacalaureatul, s-ar putea înscrie direct în anul al doilea la facultățile echivalente.
O altă instituție care a anunțat că va pune măsura luat de Ministerul Educației în practică este Universitatea Ecologică din București, care care a anunțat că organizează studii postliceale în cadrul Colegiului Universității Ecologice adresate absolvenților de liceu cu și fără diplomă de Bacalureat. Durata unui program la această universitate este de un an, iar taxa de școlarizare este de 1.700 lei/an
Rectorul Universității Ecologice, Alexandru Țiclea, susține că disciplinele urmate în cadrul colegiului vor fi recunoscute și echivalate în planurile de învățământ ale universității. „Noi încercăm să le facem un curs în funcție de profesie, care să aibă un an, cel mult doi ani. Examenele la creditele transferabile vor fi recunoscute îhn planurile de învățământ ale universității. Cei care vor termina anul de studiu la acest colegiu vor fi primiți în anul II la facultate dacă între timp obțin diploma de Bacalureat”, a spus rectorul.
Întrebat dacă este corect față de studenții care au intrat la facultate și au trecut examenele din anul I, Alexandru Țiclea a spus că da. „De ce să nu fie corect? Nu trebuie să restricționăm dreptul la educație, nu e numai vina elevilor că nu au luat bacalaureatul,e vina societății, care îi dirijează astfel, e vina învățământului care a luat-o la vale”, a declarat, pentru gândul, Alexandru Țicleanu. Acesta mai spune că de la 1 octombrie va organiza cursuri pentru mai multe specuializări recunoscute în nomenclatorul profesiilor și meseriilor, printre care: inspector de resurse umane, tehnician kinetioterapeut, tehnician ecologic, funcționar fiscal.
Universitatea Româno-Americană din București: „Noi nu organizăm colegii din acestea”
Nu toate universitățile particulare sunt de acord cu oragnizarea de colegii de învățământ terțiar nonuniversitar. Universitatea „Titu Maiorescu” nu va organiza deocamdată astfel de cursuri pentru absolvenții fără Bacalaureat. „Deocamdată, nu am luat nicio decizie în Senat, care se întrunește sătpămâna viitoare. Eu, personal, n-am fost de acord de la început cu înființarea unui astfel de colegiu. Dar deciziile le luăm împreună cu toți colegii din Senat. Oricum, este foarte scurt timpul pentru acest an, nu se poate face așa peste noapte, trebuie să ai un plan de învățământ, să faci o strategie”, a declarat Smaranda Angheni, rectorul Universității „Titu Maiorescu”.
La fel de reticent se arată și Ovidiu Folcuț, rectorul Universității Româno-Americane din București, care nu exclude însă că s-ar putea găsi soluții pentru cei care nu au reușit să ia Bacalaureatul. „Însă, noi nu organizăm colegii din acestea. Și nici nu cred că vom organiza vreodată”, spune Ovidiu Folcuț. Rectorul susține că nu este clar cum poți echivala creditele obținute într-un program din învățământul preuniversitar în cel universitar. „Tot ce faci apriori la preuniversitar nu poți echivala la universitar. Transferabilitatea creditelor 100% nu se poate face așa ușor”, a mai spus Folcuț.
Experții în educație: nu e clar nivelul de calificare
Experții în educație spun că metodologia de organizare a unor astfel de colegii cuprinde cel puțin două neclarități sau erori. „În opinia mea, soluția asta este în zona gri, este un fel de a le face loc celor care au au luat Bacalaureatul. Sunt două probleme – una de nivel tehnic și alta de principiu. Pe de o parte, se organizează cursuri la nivelul de calificare 5, ceea ce înseamnă absolvenți universitari de scurtă durată, ceea ce înseamnă să ai Bacalaureat. Articolul 5 din metodologie prevede că aceste cursuri le pot organiza numai universitățile care au experiență. Cu alte cuvinte, universitățile pot organiza astfel de cursuri în colegiile de învățământ terțiar nonuniversitar, numai că asta se bate cap în cap cu nivelul calificărilor”, a spus Marian Staș.
Reacția studenților
Pe de altă parte, studenții de la Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romania critică măsura luată de Ministerul Educației și spun că universitățile nu sunt pregătite pentru organizarea de astfel de cursuri.
„ANOSR își exprimă îngrijorarea față de faptul că universitățtile care vor organiza din aceasta toamna colegii de studii postuniversitare nu au demonstrat nimănui că au resursele necesare pentru a organiza aceste programe, că au suficienți profesori pregătiți, că au spații și dotări corespunzatoare sau că au planuri de învățământ care să ducă spre rezultatele dorite ale învățării”, spun studenții.
Ministrul Educației nu spune nimic despre echivalările creditelor
Supărat de discuția publică pe tema studenților fără Bac, Ministrul Remus Procopie a făcut o precizare, joi, prin care spune că nimeni nu se poate înscrie la facultate și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de bacalaureat sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat. Remus Pricopie precizează că după ce absolvă cursurile colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una de licență. Dar ministrul nu spune nimic despre echivalarea acestor cursuri urmate în spațiul universitar cu primul an de licență, după ce cursanții obțin diploma de bacalaureat.
Reamintim că Ministerul Educației a publicat luni în Monitorul Oficial metodologia prin care universitățile pot organiza cursuri pentru tinerii care nu au luat sau nu au dat Bacalaureatul. Astfel, prin ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, în anul scolar 2014-2015, universitățile pot organiza cursuri cu o durată cuprinsă între 1 și 3 ani, în funcție de profil și de curs. Metodologia vine după ce, în vară, Guvernul Ponta a adoptat o Ordonanță de urgență care aduce mai multe modificări Legii Educației Naționale.
Ordonanța prevede că universitățile acreditate pot organiza cursuri postliceale, fără ca cei care participă la ele să dețină o diplomă de Bacalaureat. În plus, actul normativ mai arată că absolvenții de clasa a XII-a care nu au promovat Bacalaureatul pot să facă meditații instituționalizate, organizate în licee sau instituții de învățământ superior.
Prin noua metodologie, se arată că învățământul terțiar nonuniversitar se organizează la forma cu frecveță pentru calificările profesionale/ocupațiile corespunzătoare nivelului de calificare 5, conform Cadrului Național al Calificarilor.
Unul dintre articolele metodologiei spune că: „învățământul țertiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durata de 1-3 ani, în funcție de complexitatea calificării și de numărul de credite dobândite, și se derulează pe baza Standardelor de Pregătire Profesională (SPP) aprobate de catre Ministerul Educației Naționale pentru calificările respective.