Victor Ponta a fost întrebat, într-o conferință de presă, dacă a discutat cu UDMR despre proiectul autonomiei pe care Uniunea îl promovează, în condițiile în care și CSM a anunțat, joi, că acesta trebuie să respecte Constituția, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Nu, nu este un proiect guvernamental, nu este un proiect al coaliției de guvernare. Cei de la CSM au dreptate aici, asta e și poziția noastră: niciun proiect nu poate fi împotriva Constituției. Eu sunt și rămân un susținător al descentralizării. Cât avem mandatul pe care oamenii ni l-au dat la alegeri, până la sfârșitul lui 2016, trebuie să-l implementăm, cu siguranță”, a răspus Ponta.
Întrebat dacă mai menține la guvernare UDMR, care „dorește secesiunea”, în condițiile în care „românii din Transilvania s-au alarmat”, Ponta a răspuns: „Să nu se alarmeze niciun român. Vreau ca toți românii din Transilvania, din Oltenia, din Moldova și din Dobrogea să știe că avem toți o Constituție pe care o respectă toată lumea. În acea Constituție se prevede clar cum e statul român și nu se poate schimba, dar se mai prevede un lucru: nu băgăm pe nimeni în închisoare dacă exprimă o părere, chiar și greșită, cu care nu suntem de acord. Suntem o societate deja matură, în care fiecare își poate spune o părere. Părerile nu se sancționează. Se sancționează acțiunile împotriva Constituției, iar eu sunt convins că nimeni nu va face acest lucru”.
Premierul a adăugat că, încă de atunci când era în opoziție, iar apoi ca prim-ministru și lider al coaliției de guvernare, a crezut și crede că este bine, „tocmai pentru a fi o societate echilibrată și democratică”, ca alături, la guvernare, să fie și UDMR, „ca reprezentantul politic al minorității maghiare”, dar și grupul minorităților naționale.
„România este o țară care nu are absolut niciun fel de problemă reală de discriminare. Probleme și discuții politice avem multe, și nu din partea maghiarilor, ci din partea unor români care aruncă tot felul de petarde în presă. Vreau să trăiesc într-o țară în care putem să trăim cu toții respectând Constituția și legile țării”, a conchis Ponta.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune, despre proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc vehiculat în presă în ultimele zile, că lansarea în spațiul public a unor teme ce depășesc cadrul constituțional în ceea ce privește justiția reprezintă „o agresiune la principiile statului de drept”.
„Lansarea prin orice mijloc de comunicare în masă de către vectori de imagine – indiferent dacă sunt analiști, jurnaliști, politicieni – în spațiul public a unor teme ce exced cadrului constituțional în materia înfăptuirii justiției în România reprezintă un potențial de afectare a independenței și prestigiului acesteia și o agresiune la principiile statului de drept”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, joi, de CSM.
Punctul de vedere al CSM a fost făcut public „având în vedere vehicularea și dezbaterea în mass-media a unui proiect privind Statutul Special al Ținutului Secuiesc din România”.