Prima pagină » Știri » Primarul Stavarache a părăsit arestul la domiciliu și a mers la spital pentru consultații

Primarul Stavarache a părăsit arestul la domiciliu și a mers la spital pentru consultații

Primarul Stavarache a părăsit arestul la domiciliu și a mers la spital pentru consultații
Primarul Bacăului, Romeo Stavareche, arestat la domiciliu pentru fapte de corupție, a primit, vineri, acceptul instanței să meargă la spital pentru consultații, în urma problemelor cardiace pe care edilul le acuză și care, potrivit avocaților, au fost invocate și pe durata arestului preventiv.

Magistrații Curții de Apel Bacău au admis, vineri, cererea primarului Romeo Stavarache de a părăsi arestul la domiciliu timp de câteva ore pentru a se prezenta la Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Bacău, în vederea unor consultații de specialitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia instanței de judecată din Bacău a fost luată în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în urma consultului făcut lui Romeo Stavarache la locuința acestuia din municipiul Bacău.

„Domnul Romeo Stavarche are probleme de sănătate, aceleași care au fost invocate și pe parcursul măsurii de arest preventiv. Cererea de permisiune de a părăsi domiciliul pe o perioadă determinată a fost acceptată de instanța Curții de Apel Bacău, fără a fi contestată de către procurorii DNA. Odată ce încheierea va rămâne definitivă, a doua zi, în intervalul ora 9.00 – 12.00, domnul Stavarache va putea merge la consultații la spital”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX avocatul primarului Romeo Stavarache, Doinița Boană.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, judecat pentru că ar fi luat mită peste 2,3 milioane de lei, a fost arestat la domiciliu în 3 septembrie, după mai bine de două luni de arest preventiv, printr-o hotărâre a instanței supreme, care a admis constestația edilului față de măsura Curții de Apel Bacău, prin care se stabilise ca el să fie arestat preventiv.

Prin aceeași decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, s-a stabilit și ca ceilalți doi inculpați din dosar, Liviu Goian și Liviu Vasile Cenușă, să fie judecați în arest la domiciliu.

Pe durata arestului la domiciliu, Romeo Stavarache și ceilalți doi inculpați nu au voie să comunice cu alți participanți la comiterea infracțiunilor pentru care sunt cercetați, respectiv cu Constantin Apostol și Costel Cășuneanu, cu martorii Costică Rusu, Viorel Rusu, Stelian Leonard Pădureanu, Titi Cartas, Daniela Isabela Armașu, Gabriela Ciubotariu, Luminița Viorica Ciucă, Claudiu Robert Goian, Radu Cosmin Iliuță, Teodor Oțetea, Ioan Țiprigan, Clementina Vinerică, Victor Dumitru Salomia, Cristian Eugen Done, Alina Rîpă, Constantin Șoșu, Nicolae Onică, Constantin Gioseanu, Maria Tomozei, Dan Balcanu și Constantin Radu, cu excepția martorilor de până la gradul al patrulea inclusiv.

Stavarache a fost arestat la 1 iulie, iar o lună mai târziu, după trimiterea în judecată, a fost transferat din arestul Poliției Județene la Penitenciarul Bacău.

La 25 iulie, DNA a dispus trimiterea în judecată a primarului din Bacău, pentru cinci infracțiuni de luare de mită comise în perioada 2008 – 2011, suma totală pe care ar fi primit-o edilul ridicându-se la peste 2,3 milioane de lei.

În același dosar, sunt judecați oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Liviu Vasile Cenușă și Liviu Goian, precum și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008 – 2011, Romeo Stavarache a pretins și primit, direct sau prin intermediul celorlalți inculpați, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008 primarul Bacăului i-a cerut administratorului unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare care era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008- octombrie 2011 Romeo Stavarache a primit suma totală de 810.670 de lei.

În ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În aprilie 2009, Stavarache i-a cerut aceluiași om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totală de 1.259.789,03de lei.

În martie 2010, primarul Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile care decurgeau din contractul de gestiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte, în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

Potrivit DNA, în perioada martie – aprilie 2009, împreună cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, primarul Romeo Stavarache i-a solicitat lui Costel Cășuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în 24 aprilie 2009.

Procurorii anticorupție mai spun că toate sumele de bani au fost primite de către Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenușă și Constantin Apostol.

În acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi și patru corpuri de clădire, până la concurența sumei de 2.390.459 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacău.