Un singr ou furnizează organismului 15% din aportul zilnic de fier, 25% din doza zilnică de fosfor la copii, 17% din doza zilnică de fosfor la adulți și între 10 și 30% din doza zilnică de vitamine. Majoritatea nutrienților se regăsesc în gălbenuș.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care medicii nutriționiști ne recomandă să mâncăm ouă chiar și de patru ori pe săptămână. În plus, ouăle ajută și la lupta împotriva kilogramelor în plus, deoarece un singur ou fiert are 80 de calorii, dar acesta ajută la menținerea senzației de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
În plus, medicii menționează că acest aliment a fost condamnat pe nedrept și că nu duce la apariția bolilor cardiovasculare, ci dimpotrivă ar proteja organismul împotriva lor. Oul este una din puținele surse alimentare de vitamina D necesară pentru absorbția calciului din alimente și fixarea lui în oase. Chiar dacă cea mai mare parte din vitamina D se produce în organism sub acțiunea razelor de soare, copiii, persoanele în vârstă și femeile însărcinate au nevoie de cantități crescute de vitamina D, iar oul este sursa ideală.
Un ou furnizează organismului 10 % din aportul zilnic de seleniu și contribuie la menținerea sintezei optime de spermă. Mai mult, acest aliment ajută la menținerea sănătății sistemului nervos datorită conținutului bogat în vitaminele B6, B12 și folați.
Nutriționiștii mai spun că acest aliment protejează vasele de sânge prin proprietățileantioxidante conferite de seleniu și vitamina E. Oul este colecistokinetic, adică contractă bila și ajută la eliberarea sărurilor biliare.