„Am deschis o nouă poartă către lumea cuantică, vorbind cu și ascultând atomii”, spun autorii acestui studiu, cercetătorii de la Chalmers University of Technology din Göteborg, Suedia.
„Scopul nostru pe termen lung este să controlăm și să ne folosim de fizica cuantică astfel încât să beneficiem de legile ei, de exemplu, pentru computere ultrarapide”, mai spun aceștia.
Pentru acest studiu, cercetătorii au construit un atom artificial de 0,01 milimetri și l-au plasat la capătul unui material superconductor. Apoi au ghidat undele sonore pe suprafața materialului, au colectat sunetul din atom și l-au înregistrat cu ajutorul unui microfon foarte mic plasat la celălalt capăt al materialului.
Atomul artificial generază un sunet constând în valuri provocate la suprafața materialului solid. Sunetul, numit undă acustică de suprafață, este captat de un microfon.
„Potrivit teoriei, sunetul atomului este divizat în particule cuantice”, spune profesorul Martin Gustafsson, de la Columbia University, coautor al studiului. „O astfel de particulă este cel mai slab sunet care poate fi detectat”, mai spune acesta.
Sunetul era o „notă Re” cu 20 de octave mai sus decât cea mai înaltă notă produsă de un pian, iar urechea umană nu îl poate detecta.
Cercetătorii spun că manipularea sunetului la nivel cuantic poate duce la dezvoltarea computerelor cuantice. Sunetul are o lungime de undă scurtă și circulă de 100.000 de ori mai încet decât lumina, deci este mai ușor de controlat.
„Este prea devreme de preconizat implicațiile pe care ar putea să le aibă pentru computerele cuantice, dar deschide noi căi tehnologice”, a spus Steve Rolston, codirector al Joint Quantum Institute de la University of Maryland, care nu a fost implicat în studiu, pentru Discovery News.
Studiul a fost publicat online, pe site-ul Science.