Victor Ponta vrea să rezolve problema manualelor școlare: există „o mare bătălie” între firmele care au pierdut și cele care au câștigat contractele

Victor Ponta vrea să rezolve problema manualelor școlare: există o mare bătălie între firmele care au pierdut și cele care au câștigat contractele
Publicat: 13/09/2014, 18:15
Actualizat: 21/05/2015, 01:14

Prezent, sâmbătă după-amiază, la Sinaia, unde a participat la o dezbatere pe teme de agricultură, Victor Ponta a afirmat, răspunzând unor întrebări, că există „o mare bătălie” între firmele care au pierdut și cele care au câștigat contractele pentru realizarea manualelor școlare.

În acest context, Ponta a spus că dacă se vor depista „greșeli” sau „nereguli” făcute de Ministerul Educației în organizarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor aferente realizării manualelor va lua „măsuri fără ezitare”.

„Manuale noi nu au mai fost făcute din 2004. După zece ani și după o muncă destul de laborioasă facem o reformă importantă, pentru că sunt manuale digitale. Asta înseamnă că orice copil va putea, inclusiv în Moldova, să le descarce. Toate licitațiile s-au făcut, vă dați seama că nu a fost foarte simplu, toată lumea, mai puțin clasele I-a și II-a, au finalizat toate procedurile. Pentru clasa a I-a și a II-a s-au depus foarte multe contestații. Și există, într-adevăr, o mare bătălie între cei care au pierdut licitațiile și cei care vor să le facă manuale ca în secolul XXI. Din acest punct de vedere procedurile legale trebuie respectate și dreptul la contestație, după acum ați văzut, nu poate fi în niciun fel îngrădit, s-au făcut, se fac din nou contestații. Dacă există vreo neregulă sau ceva, o greșeală, din partea Ministerului, cu siguranță voi lua măsuri fără niciun fel de ezitare, dar trebuie să înțelegeți că legile și dreptul la contestație și deciziile în acest sens întârzie nu doar manuale, întârzie foarte multe lucrări de infrastructură, licitații publice”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că anul acesta este pentru prima dată după zece ani când se fac manuale noi și că a fost de acord cu reforma în această privință deși este an electoral și subiectul poate fi folosit din punct de vedere politic.

„Am fost de acord cu acest proces de reformă profundă și cu faptul că, deși e an electoral, și tot felul de politruci folosesc acest subiect, să facem această reformă necesară”, a mai spus șeful Guvernului.

Premierul a mai spus că în ceea ce privește manualele pentru clasele a-Ia și a II-a sunt „interese foarte mari, pentru că e vorba de a trece de la modul în care se făceau manualele în secolul trecut la modul în care se fac manualele în secolul XXI”.

„Sigur că unii vor pierde bani, sigur că unii vor pierde niște privilegii pe care le au de zeci de ani, numai ei să facă manuale, sigur că vor contesta și se vor lupta, dar trebuie să dăm această bătălie dacă vrem să modernizăm școala românească și cred că este un subiect care nu ar trebui folosit atât de populist și de demagogic”, a mai spus Ponta.

Inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat joi, tot pentru MEDIAFAX, că lipsa noilor manuale pentru clasele I și a II-a nu este o situație plăcută, iar elevii nu pot învăța după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată și în primele zile se va face recapitulare.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare, după ce trei contestații au fost admise, șase admise în parte și două respinse.

Președintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestații privind licitațiile pentru manualele de clasa I și a II-a, iar din acestea trei s-au admis, două au fost respinse fără interee și șase, admise în parte.

„În acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile”, a spus președintele CNSC.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cel mai mare regret al lui Băsescu. A recunoscut: Am greșit, puterea îți ia mințile
Ceaușescu a râs în lacrimi când a auzit un banc despre el însuși. Cine a...
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu „parveniţii” din PCR