Samantha Morton s-a născut pe 13 mai 1977, în Nottingham, Marea Britanie, iar părinții ei au divorțat când ea avea 3 ani.
Morton, care a locuit într-un cămin de copii privat, începând din 1980, a declarat pentru publicația The Guardian că s-a împrietenit inițial cu doi îngrijitori, care au făcut-o să aibă încredere în ei și să se simtă specială, oferindu-i mai multă mâncare, după care au abuzat-o sexual.
Aceasta a spus că asistenții sociali nu i-au oferit „nici suport, nici consiliere și nici n-au cercetat mai adânc”, iar poliția a luat-o din acel cămin, nu a intentat nicio acțiune și le-a permis celor doi bărbați să-și păstreze slujbele.
Poliția din Nottinghamshire a spus, într-o declarație, că nu există nicio înregistrare potrivit căreia actrița ar fi apelat la ei în trecut și că nu a depus nicio plângere în ultimele săptămâni, în ciuda faptului că a fost contactată de ofițeri în mai multe ocazii.
De asemenea, Consiliul municipal a spus, într-o declarație făcută sâmbătă, că lucrează cu poliția pentru a investiga acuzația și consideră că standardele actuale de îngrijire a copiilor sunt monitorizate, iar plângerile sunt rezolvate rapid.
Totuși, aceste afirmații ar putea fi îngrijorătoare, având în vedere istoricul reclamațiilor de abuz sexual care nu au fost luate în serios în Marea Britanie, persoane publice fiind găsite vinovate anul acesta că au abuzat copii. Ziarele britanice au fost acaparate în ultimele săptămâni de informațiile dintr-un raport independent din care reiese abuzul a circa 1.400 de copii de bărbați de origine pakistaneză, în nordul orașului Rotherham.
Morton a crescut la aproximativ 64 de kilometri distanță de orașul respectiv și spune că nu a putut dormi timp de o săptămână după ce a auzit reclamațiile.
Problema abuzurilor sexuale asupra copiilor a ajuns în prim-plan în Marea Britanie începând din 2012, când s-a iscat scandalul ce l-a implicat pe prezentatorul BBC Jimmy Savile, unul dintre cei mai prolifici pedofili din Marea Britanie.
O investigație majoră în legătură cu abuzurile, începută de poliție, a vizat un număr de celebrități, care au fost arestate și chestionate, inclusiv publicistul Max Clifford și realizatorul TV australian Rolf Harris, închiși ulterior pentru pedofilie.
Samantha Morton a fost de două ori nominalizată la premiile Oscar: în 2000, la categoria „cea mai bună actriță în rol secundar”, pentru interpretarea din „Acorduri și dezacorduri/ Sweet and Lowdown”, și în 2004, la categoria „cea mai bună actriță în rol principal”, pentru partitura din „In America”. Printre filmele în care a jucat se numără „Raport special/ Minority Report” (2002), „Lassie” (2005), „Joacă-te cu mine/ The Daisy Chain” (2008), „Mesagerul/ The Messenger” (2009), „Cosmopolis” (2012) și „Decoding Annie Parker” (2013).