Prima pagină » Știri » Motivarea instanței: Metoda de spălat bani folosită de Voiculescu în cazul ICA a fost patentată de un gangster american

Motivarea instanței: Metoda de spălat bani folosită de Voiculescu în cazul ICA a fost patentată de un gangster american

Motivarea instanței: Metoda de spălat bani folosită de Voiculescu în cazul ICA a fost patentată de un gangster american
În documentul citat se mai arată că Dan Voiculescu a urmărit disimularea originii ilicite a "proprietăților și fondurilor murdare", el urmărind să orienteze aceste avantaje, "într-o manieră cât mai discretă", către afaceri profitabile.

„Împrejurarea că inculpatul (Dan Voiculescu, n.r.) a apelat la una din cele mai rudimentare tipologii de spălare a banilor, respectiv împrumutul nereturnat, consacrată poate de cel mai cunoscut spălator de bani din toate timpurile, Meyer Lanski, nu este de natură per se să îl transforme în tăinuitor, deoarece pe parcursul săvârșirii acestor acte materiale a urmărit, în permanență, realizarea obiectivelor procesului de spălare a banilor, în scopul optimizării posibilităților de utilizare a bunurilor ilegal obținute în derularea unor viitoare afaceri profitabile. Or, nu toți criminalii financiari resimt nevoia să creeze scheme elaborate în scopul oferirii unei aparențe de legitimitate provenienței fondurilor infracționale”, au arătat judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea, în motivarea condamnărilor dispuse în 8 august, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Magistrații de la Curtea de Apel au precizat în motivare că deși procesul spălării banilor are ca trăsături definitorii „complexitatea, sofisticitatea, iar datorită multitudinii de posibilități oferite de sistemul financiar, există un proces de evoluție a tehnicilor de spălare a banilor în paralel cu modernizarea sistemelor de prevenire a acestei infracțiuni”, totuși cei care comit fapte de spălare a banilor sunt cei care fixează nivelul de complexitate al operațiunilor.

„Or, în cauza de față, deși inculpatul (Dan Voiculescu, n.r.) le-a transmis fiicelor sale cu titlu gratuit o parte din bunurile dobândite prin privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară, le-a interzis, totodată, acestora să dispună de aceste bunuri în timpul vieții fără acordul său”, au scris judecătorii în motivare.

În documentul citat se mai arată că Dan Voiculescu a urmărit disimularea originii ilicite a „proprietăților și fondurilor murdare”, el urmărind să orienteze aceste avantaje, „într-o manieră cât mai discretă”, către afaceri profitabile.

„Ca o consecință a acțiunilor de ascundere și disimulării, prin încheierea contractului de împrumut între inculpatul Dan Voiculescu și SC ICA SA, bunurile provenite din privatizarea ilegală a fostului Institut de Chimie Alimentară au apărut în materialitatea lor, într-o altă lumină și cu o altă semnificație, în patrimoniul inculpatului Dan Voiculescu printr-o majorare de capital și o conversie a pretinsului împrumut acordat ICA în acțiuni, fără nicio legătură cu proveniența lor ilicită, reală”, au mai arătat judecătorii în motivare.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare.

În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Meyer Lansky (Meyer Suchowljansky, pe numele său real) a fost unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri americani din anii ’30, cu activități legate în special de jocurile de noroc, desfășurate atât în SUA, cât și în Cuba și Anglia. Lansky a avut o influență importantă și în mafia italiană, în special datorită relației cu un important exponent al acesteia – Lucky Luciano. El era supranumit „contabilul mafiei”.