Senatorii au decis ca data de 1 octombrie să fie declarată drept „Ziua Bunicilor”. Proiectul de lege, inițiat de un grup de liberali, a fost adoptat cu 88 de voturi „pentru”, patru voturi „împotrivă” și două abțineri, însă forul decizional în acest caz este Camera Deputaților.
Potrivit actului normativ, în această zi vor putea fi organizate manifestări publice, iar fondurile necesare vor putea fi alocate de administrațiile locale. În expunerea de motive, inițiatorii explică faptul că bunicii trebuie „prețuiți și apreciați”.
„Se poate îmbătrâni frumos dacă și societatea din care facem parte e capabilă să înțeleagă nevoile vârstei a treia și problemele cu care se confruntă. […] în acest sens, vrem să exprimăm prețuirea și recunoștința societății pentru stăruința depusă de bunici în educarea generației în creștere, asigurând succesiunea păstrării tradițiilor și valorilor naționale”, se arată în expunerea de motive.
Unul dintre cei șase inițiatori, senatoarea Vasilica Miron, a precizat, în cadrul ședinței Senatului, că trebuie făcut „ceva frumos”pentru bunici, în condițiile în care nu li se pot acorda bani.
„Vă cer ca împreună să facem ceva frumos pentru o clasă socială care nu are prea multe bucurii. Mă refer la bunicii noștri pe care nu-i putem ajuta cu bani, dar putem să le dăruim o zi a lor”, a spus Miron.
Deși nu se află printre inițiatori, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a anunțat că va susține și el, atât în calitate de demnitar, cât și în calitate de bunic, inițiativa legislativă.
„Eu sunt oarecum în conflict de interese, că sunt și eu bunic. Ei merită recunoștința noastră, pentru că așa cum se spune, toamna se numără nepoții”, a precizat pedelistul.
Tot pe 1 octombrie este și „Ziua Internațională a persoanelor vârstnice”.
Proiectul de lege va fi trimis către dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.