SUA cer crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Rusia și Ucraina: Puterea de la Kremlin a răspuns în termeni duri

SUA cer crearea unei zone-tampon la frontiera dintre Rusia și Ucraina: Puterea de la Kremlin a răspuns în termeni duri
Publicat: 17/09/2014, 15:32
Actualizat: 30/09/2018, 01:43

Potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administrației americane, acest punct este considerat „crucial” de către Washington. Kremlinul i-a răspuns că Moscova nu va accepta nicio condiție, iar Consiliul Federației Ruse (Camera superioară a Parlamentului rus) a adăugat că nici măcar nu intenționează să examineze propunerile americane.

Sursa americană a dezvăluit care ar fi condițiile Washingtonului în vederea unei anulări parțiale a sancțiunilor pe care le-a impus Moscovei.

„Așteptăm să-și retragă toți militarii și materialul de pe teritoriul ucrainean. Este necesar ca Moscova să înceteze să mai susțină grupări armate și mercenari în Ucraina, să elibereze toți ostaticii, în special pe femeia-pilot Nadejda Savșcenko și pe realizatorul Oleg Sențov. Cerem, de asemenea, crearea unui control la frontiera ruso-ucaineană și restabilirea suveranității Ucrainei asupra frontierelor sale, cu o supraveghere permanentă din partea OSCE. În fine, insistăm asupra creării unei zone-tampon de securitate de ambele părți ale frontierei”, a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul „nu este la curent cu aceste exigențe”. În opinia sa, atât timp cât Casa Albă nu face o declarație oficială, autoritățile rusești nu vor face niciun comentariu asupra acestui subiect.

„Nu vom accepta nicio condiție (din partea Statelor Unite)”, a subliniat Peskov. „Nu avansăm către nimeni și așteptăm să fim tratați la fel. Rusia face tot posibilul să contribuie la procesul de pace din Ucraina. Și regretăm că mulți dintre partenerii noștri străini nu procedează la fel și întreprind, din contră, demersuri care conduc la destabilizare”, a adăugat el.

O sursă de la Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova nu intenționează să negocieze cu Washingtonul o relaxare a „restricțiilor ilegale” impuse Rusiei. Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației Mihail Marghelov a anunțat, de asemenea, că Rusia nu are intenția să discute condiții de anulare a sancțiunilor americane. „Noi considerăm aceste sancțiuni, care nu au fost adoptate via ONU, ci prin decizie unilaterală, ilegitime și contrare dreptului internațional. Nu avem ce să discutăm”, a subliniat senatorul rus.

Crearea unei „zone-tampon de zece kilometri între Rusia și Ucraina” făcea parte dintr-un plan de pace al președintelui Petro Poroșenko, anunțat la 20 iunie. Potrivit serviciului de presă prezidențial ucrainean, această idee a fost susținută de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Adjunctul șefului administrației președintelui Poroșenko afirma că această inițiativă viza să combată mai eficient trecerea ilegală a frontierei de către mercenari și material militar.

Unii experți ucraineni cred că ideea are și alt obiectiv. „Înființarea unei zone-tampon ar simplifica sarcina armatei ucrainene în cadrul «operațiunii antiteroriste». Kievul voia, astfel, să respingă forțele «republicilor» de la Lugansk și Donețk de la frontiera ruso-ucraineană, privându-le astfel de o susținere cu foc și încercuindu-le”, este de părere experul ucrainean Igor Levșcenko.

În opinia generalului în rezervă Evgheni Bujinski, vicepreședintele Centrului PIR, cererile americane sun foarte neclare. „Nu știm unde va fi creată această zonă-tampon – de-a lungul întregii frontiere sau numai a unei părți? Cine va fi însărcinat cu controlul ei? Ce adâncime trebuie să aibă? Cum cred americanii că pot implementa acest regim pe un teritoriu frontalier dens populat?”, întreabă acest expert.

„Oricum, aceste cerințe sunt inacceptabile pentru Moscova, în opinia mea. În fond este vorba despre o atingere la adresa suveranității. Chiar dacă Rusia ar ceda exigențelor Statelor Unite, acestea ar avansa sigur altele. Este mai bine să nu se intre în acest joc”, conchide el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
Zodiile care au mare noroc în dragoste. Vin vremuri fabuloase
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”