Mituri false despre fermitatea sânilor

Mituri false despre fermitatea sânilor
Publicat: 17/09/2014, 16:58
Actualizat: 28/03/2019, 00:05

Toate femeile și-au pus cel puțin o dată întrebările: De ce se lasă sânii? Trebuie sau nu să port sutien? Dacă fac sport am sânii mai fermi? Ce trebuie să fac pentru a preveni lăsarea sânilor?

Calitatea pielii este un factor decisiv în acest proces de lăsare a sânilor, dar și mărimea sânilor – cu cât sunt mai grei, cu atât mai repede se vor lăsa. De asemenea, sarcina, fluctuațiile de greutate și implanturile mamare influențează fermitatea sânilor.

Unul dintre miturile false despre fermitatea sânilor este acela că aceștia ar fi susținuți de ligamente, nu de piele. „Este un mit fals ideea că sânii sunt susținuți de ligamente și că lăsarea lor nu este condiționată de calitatea pielii. De fapt aceste ligamente sunt mult prea slabe, am putea spune rudimentare – adică nu au valoare de susținere. Totodată lăsarea pielii nu poate fi influențată de creme, sport sau tratamente cosmetice”, spune chirurgul estetician Călin Doboș, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Un alt mit este cel al purtatului sutienului. „Multe românce nu poartă sutien pentru că există mitul că, dacă porți sutien, pielea care susține sânii se slăbește. Nimic mai fals decât asta. Sutienul trebuie purtat pentru că susține sânii”, a mai spus medicul.

O altă idee greșită este aceea că implantul cu silicon va ridica sânul lăsat. „Pot spune că acest lucru nu se întâmplă niciodată! Dacă discutăm despre un sân mic sau foarte mic, dar căzut ușor, se schimbă situația în felul următor: prin umplerea pielii sânului, acesta capătă un aspect plăcut și uniform, dar privit cu atenție se poate observa că și acesta este ușor lăsat. Odată ruptă fibra de rezistență a pielii, aceasta nu se mai reface cu nimic în lume, încă, și drept urmare necesită o excizie (îndepărtare, n.r.) a excesului de piele care atârnă sub areolă, ceea ce duce la formarea de cicatrice”, a explicat chirurgul estetician.

Sportul nu ajută la ridicarea sau „tonifirea” sânului, mai spune medicul. Este falsă concepția cum că sânul este legat de mușchi, de fapt sânul este o anexă a pielii și alunecă deasupra mușchiului, iar asta se poate simți ori de câte ori sânul este palpat. Sportul în schimb crește tonusul mușchilor, gradul de vascularizare și oxigenarea organelor, dar nu crește tonusul pielii. Sportul și alimentația corespunzătoare duc la dispariția grăsimii subcutanate și astfel pielea vine în raport direct cu mușchiul, creând senzația de piele tare. „Ideea că pielea s-a tonifiat este o iluzie, o găselniță comercială. Sportul este bun pentru a modela forma trupului și în primul rând este sănătos”, a mai spus Călin Doboș.

Specialistul sfătuiește femeile să poarte sutien aproape tot timpul și spune că trebuie evitate sutienele cu sârmă pentru că strivesc sânul. În schimb, sunt recomandate sutienele fără sârmă, iar acestea, atunci când sunt purtate, trebuie să susțină sânii fără a presa tare asupra lor.

O altă modalitate de prevenire a lăsării sânilor este menținerea unei greutăți corporale constante de-a lungul vieții și luarea în greutate în mod echilibrat în timpul sarcinii, sub îndrumarea medicului.

Evitarea expunerii la soare sau la razele ultraviolete este una dintre cele mai indicate modalități de menținere a tonusului pielii. „Expunerea excesivă la soare sau surse de radiații ultraviolete poate genera cancer de piele, mai ales dacă se produc arsuri repetate, ceea ce ridică și riscul cancerului de sân ca o varietate a cancerului de piele”, potrivit medicului. În plus, sânii expuși la soare în exces „se vor usca”. „Cu alte cuvinte se atrofiază, se subțiază și încep să atârne”, avertizează Călin Doboș.

Îmbătrânirea sânilor și a pielii din cauza soarelui nu este însă progresivă, ci bruscă. „Ani de zile pot arăta bine și brusc, uneori după sarcină, alteori după slăbire, alteori din senin, sânii (pielea) arată din ce în ce mai rău și atunci e prea târziu. Foarte multe femei din România merg la solar, de exemplu, și nu conștientizează faptul că mai târziu acest lucru poate avea repercusiuni grave. Toate aceste lucruri explică faptul de ce suntem pe primul loc în Europa la cancerul de sân”, a mai spus Călin Doboș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...