U.S. Federal Drug Administration (FDA), organismul federal care reglementează piața medicamentelor din Statele Unite ale Americii, a interzis bărbaților gay să facă donații de sânge în anul 1983, după ce oamenii de știință au descoperit că HIV, virusul care declanșează SIDA, poate fi transmis prin transfuzii, informează Reuters.
Eliminarea acestei interdicții ar putea aduce în spitale circa 291.145 de litri de sânge în fiecare an, iar acceptarea în rândul donatorilor a bărbaților gay care nu au avut niciun partener sexual în ultimul an ar putea contribui la creșterea rezervelor de sânge cu peste 150.000 de litri anual.
Studiul a fost realizat de Williams Institute on Sexual Orientation and Gender Identity Law, afiliat Universității California din Los Angeles.
„Crucea Roșie Americană sugerează că fiecare donație de sânge are potențialul de a fi utilizată în intervențiile chirurgicale care pot să salveze viețile a trei persoane”, a declarat Ayako Miyashita, coordonatoarea studiului. „Estimările noastre sugerează că anularea interdicției FDA ar putea duce la salvarea vieților unui număr de peste 1,8 milioane de oameni”, a adăugat ea.
Asociația medicilor americani, Crucea Roșie Americană și Asociația Americană a Băncilor de Sânge au dat publicității în această vară o declarație comună, în care au afirmat că interdicția emisă de FDA este „discriminatorie” și reprezintă „un act care nu se bazează pe argumente științifice”.
HIV este un virus care a infectat un număr deosebit de mare de bărbați homosexuali începând din 1972, iar 72% din totalul noilor cazuri de infecții cu HIV din 2010 au fost depistate în rândul tinerilor bărbați homosexuali și bisexuali.
Marea Britanie permite bărbaților gay să facă donații de sânge dacă aceștia nu au întreținut relații sexuale în ultimele 12 luni. În Canada, acest interval impus de autorități este de cinci ani.
O purtătoare de cuvânt de la FDA a spus că această agenție federală americană va continua să își reevalueze politicile pe care le reglementează, dar nu intenționează să anuleze interdicția în cauză, până când studiile viitoare nu vor oferi dovezi științifice care să ateste faptul că aceste transfuzii nu determină o creștere a riscului de infectare pentru pacienții care vor primi sânge de la donatori homosexuali.
Studiul realizat de Universitatea California din Los Angeles a analizat datele colectate în 2008, 2010 și 2012 prin intermediul General Social Survey, un sondaj medical național coordonat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, a cărui marjă de eroare este de plus sau minus 1%. Studiul a avut la bază și o serie de date transmise de Crucea Roșie Americană.