Care este legătura dintre intoleranța la gluten și infertilitate

Care este legătura dintre intoleranța la gluten și infertilitate
Publicat: 24/09/2014, 19:51
Actualizat: 18/05/2015, 19:01

Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune ce nu are o simptomatologie foarte clară. Medicii susțin că, în cazul unor persoane, această boală se poate manifesta chiar și prin infertilitate sau fracturi inexplicabile de oase. „O posibilă cauză a apariției osteoporozei de la vârste fragede poate fi intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină greu digerabilă chiar și de o persoană care nu are intoleranță. Statisticile arată că, în SUA și în Europa, incidența intoleranței la gluten este de 1 la 100 de persoane. În Germania prevalența acestei afecțiuni este mult mai scăzută, în timp ce în țările nordice este crescută. România este la mijlocul acestui clasament”, a declarat dr. Alina Stănescu Popp, medic specialist în gastroenterologie pediatrică.

Medicul punctează că intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume și cu toate astea datele recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați. „Cele mai cunoscute manifestări ale intoleranței la gluten în rândul copiilor sunt diareea, pierderea în greutate, slăbirea generală, distensia abdominală, durerile abdominale, voma, dar și încetinerea procesului de creștere. În rândul adulților această boală se manifestă prin simptome care nu au nicio legătură cu sistemul digestiv. Astfel, se confruntă cu tulburări de echilibru, cu furnicături la nivelul degetelor, senzația de amorțeală, lipsa concentrării. Infertilitatea poate fi și ea rezultatul bolii celiace. În plus, intoleranța la gluten este responsabilă de 10-15% dintre cazurile de diabet zaharat insulino-dependent”, a precizat dr. Stănescu Popp.

Medicul spune că această boală poate fi ușor depistată: cu ajutorul unoer teste de sânge și a biopsiei intestinale. „Odată pus diagnosticul de boală celiacă se recomandă începerea tratamentului. Acesta nu constă într-o pilulă miraculoasă, așa cum toți pacienții își doresc. Tratamentul presupune adoptarea unei diete fără gluten”, menționează specialistul în gastroenterologie pediatrică.

Astfel, pe lista alimentelor ce trebuie excluse din regimul alimentar al unei persoane diagnosticate cu intoleranță la gluten se numără produsele alimentare ce conțin gâru, amidon din grâu, ovăzul, orzul, secara, kamutul. De asemenea, sunt interzise berea din orz, musli, fructele uscate care au un înveliș din făină, dar și legumele care au fost preparate cu pesmet.

Orezul, porumbul, meiul, hrișca, quinoaua, amarantul, roșcova, castanele, susanul, tapioca, maniocul și cartofii sunt alimente permise persoanelor diagnosticate cu boala celiacă. Medicii recomandă precauție în privința băuturilor din pobumb, a cartofilor pai – de tip chipsuri și a popcornului, deoarece acestea pot conține urme de gluten.

Dr. Stănescu Popp spune că glutenul poate afecta inclusiv persoanele care nu suferă de boala celiacă. „Dieta fără gluten poate fi adoptată inclusiv de persoanele care nu se confruntă cu iutoleranță la gluten, dar care acuză stări de balonare sau au probleme cu tranzitul intestinal. Eliminarea acestuia din dietă poate duce la eliminarea acestor probleme”, spune medicul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Alianţa lui Viktor Orban şi-a ales preşedintele pentru noul grup din Parlamentul European. Cine preia...
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să...
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×