Opinia unui fost agent MI6: Toată lumea folosește „Statul Islamic” în propriul interes. Iar ei se folosesc acum de noi

Opinia unui fost agent MI6: Toată lumea folosește „Statul Islamic în propriul interes. Iar ei se folosesc acum de noi
Publicat: 27/09/2014, 09:25
Actualizat: 05/07/2016, 20:43

„Se pare că toată lumea caută să se folosească de ISIS (gruparea teroristă Statul Islamic) în propriul interes”, scrie Alastair Crooke, fost spion MI6 și oficial al diplomației UE, în Huffington Post. El amintește, citând-o pe analista libanezo-americană Raghida Dergham, de schizofrenia care a lovit țările din Golf, în ce privește raportarea la SUA, referindu-se la faptul că țările arabe din Golf văd ISIS ca pe un instrument necesar pentru a confrunta Iranul și ambițiile sale regionale, mai ales în războiul din Siria, și nu ca teroriști. „Este remarcabilă candoarea subită în a exprima disensiuni radicale, de exemplu între faptul că guvernele din Golf au caracterizat amenințarea ISIS ca pe una existențială și faptul că o mare parte din public simpatizează cu ISIS și motivele sale, iar ISIS este văzut ca ceva necesar în balanța de putere și cea a terorii”, scrie Dergham.

În ciuda retoricii țărilor arabe, viziunea de mai sus se traduce și în sprijinul armat cu care contribuie la campania de atacuri aeriene din Siria: 4 avioane F-16 din Arabia Saudită, 4 avioane de luptă din Emiratele Arabe, două din Bahrain și un Mirage din Qatar, care nu au luat practic parte la atacuri.

Dacă țările arabe vor să folosească războiul anti-ISIS pentru a-i forța mâna președintelui sirian Assad, Rusia și Iranul urmăresc un alt scop, mai scrie Crooke. Ele doresc ca ofensiva să țintească strict ISIS în Irak și Siria. Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a încurajat atacurile americane împotriva ISIS, însă a insistat ca acestea să țintească într-adevăr ISIS și nu guvernul Assad, iar acestea să fie coordonate împreună cu guvernul de la Damasc.

Ca reacție la atacurile SUA în Siria împotriva ISIS și la contrele lui Obama cu Assad pe această temă, Rusia a mutat și ea, amenințând că va spori livrările de armament către guvernul sirian, dacă SUA ar ataca direct poziții ale Damsacului. Au apărut știri că nave Sumoum rusești, care au capabilități antiaeriene, au sosit în portul siriran Latakia. Rusia și Iran vor coopera cu SUA în operațiunea anti-ISIS din Siria, doar dacă sunt stabilite coridoare aeriene, ținte clare ale atacurilor aeriene și garanții că SUA nu vor încerca să creeze zone de control pentru opoziția siriană.

Astfel, SUA se află între ciocan și nicovală, crede fostul oficial MI6. Arabia Saudită vrea capul lui Assad și se oferă să finanțeze efortul de război, iar agrearea condițiilor ruso-iraniene l-ar întări pe Assad și ar crea scandal printre țările din Golf. Dacă SUA l-ar ataca pe Assad, așa cum vrea Golful, asta ar însemna să escaladeze relația cu Iran, Rusia și Hezbollah, ceea ce ar complica și mai mult ofensiva anti-ISIS.

Turcia vrea și ea să se folosească de războiul cu ISIS, iar scopul imediat este să ajute ISIS să submineze regiunea semiautonomă a kurzilor sirieni, care se află la granița cu regiunea turcească locuită de kurzi. Turcia îi împiedică pe kurzi să treacă granița în Siria, pentru a lupta cu ISIS. Controlul ISIS asupra acestui teritoriu sirian ar crea un coridor logisitic cu Turcia, unde președintele Erdogan a sprijinit ISIS în lupta pentru răsturnarea regimului Assad. Turcia a încercat să mențină relații bune cu toate părțile din regiune – cu baath-iștii, cu kurzii din Irak, cu liderii sunniți ai triburilor și cu ISIS, pentru a-și asigura un rol de mediator al viitorului sunniților din regiune.

Israelul are și el un interes în acest război, scrie Alastair Crooke. A sprijinit insurgenții din zona Golan, împotriva lui Assad, în schimb sperând să câștige un cuvânt de spus în războiul cu Frăția Musulmană și Hamas.

SUA urmărește nu doar să distrugă ISIS, ci și să-l submineze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. Drept răspuns, Putin încearcă să deschidă comunicarea cu Oabama, pentru a se pune de acord în Siria și Irak și pentru a dezescalada tensiunea cu Washingtonul, în general.

Aici, SUA și Obama se află în fața unei dileme, crede Crooke. Au nevoie într-adevăr de cooperarea lui Putin și a Iranului, dacă vor să țină sub control instabilitatea din Orientul Mijlociu, însă a căuta ajutorul Rusiei pe față l-ar pune pe Obama în fața unor critici vehemente, în contextul alegerilor preliminare pentru Congres. Secretarul de Stat John Kerry s-a exprimat astfel: nu ne coordonăm, cu Damascul, ci deconflictualizăm! Este o contradicție de politică externă care nu are cum să dureze, crede fostul spion MI6.

Ca efect, deja opoziția siriană, sprijinită de Occident, strigă că a fost discreditată de atacurile americane în Siria. Extremiștii Nusra spun că cine negociază cu Vestul devine parte a Vestului, iar mulți sirieni de rând îi acuză că sunt trădători.

Mai sunt și alte părți interesate în acest conflict. Sunniții din Anbar, Saladin și Ninive (provincii din Irak) se folosesc de ISIS pentru a pune presiune pe Baghdad, să le facă favoruri. Kurzii procedează la fel. Consiliul de Cooperare din Golf folosește acest război pentru a forța Qatar să urmeze linia impusă de saudiți și să extindă războiul către Frăția Musulmană, regele Abdullah al Arabiei Saudite folosește situația pentru a-i forța pe clericii Wahhabi să împiedice o revigorare a mișcării wahhabiste în rândul populației.
Sunt atât de multe părți interesate să folosească ISIS în propriul interes, încât te poți întreba ce s-ar face fără ISIS. Poate că nu s-ar descurca, mai scrie Crooke.

ISIS a fost poate un instrument, chiar prin crearea sa, al multora care au crezut că îl vor folosi, dar poate că acum roata s-a întors. Nimic din ce a făcut ISIS până acum nu a fost la întâmplare, ci a reflectat o planificare serioasă și o intenție. Există o hartă, din 2006, a teritoriilor cu puțuri de petrol pe care ISIS spera încă de pe atunci să le controleze. Strategia lor de a cuceri Mosul a fost pusă la cale timp de 2 ani (ISIS a evoluat din mișcarea irakianului al Zarqawi și stabilise deja o operațiune clandestină în Siria, prin extremiștii Al-Nusra, până când cele două grupări s-au rupt).

Membrii ISIS cred în profeția că o mare bătălie cu Vestul va avea loc în Siria (bazată pe un citat din Hadith cu învățăturile lui Mohammed) și speră că alianța occidentală se va lăsa atrasă într-un război terestru. Ei speră să se întâmple ceva similar conflictului Israel-Hezbollah din 2006, când după ce ofensiva aeriană israeliană nu a reușit să distrugă mișcarea teroristă, au existat acțiuni militare care au forțat invazia terestră israeliană.

Deja grupuri afiliate al Qaeda și alte grupări jihadiste se adună sub steagul ISIS, pentru a se lupta în „războiul crucii”, lansat împotriva lor. Deja grupările rebele, sprijinite de Occident, sunt considerate acum trădătoare și colaboratoare ale Vestului. Nu era asta ușor de prevăzut?, se întreabă fostul spion MI6. ISIS se folosește de Occident pentru a obține ce vrea: mobilizare islamică extinsă, delegitimarea liderilor arabi și un război lipsit de strategie și finalizare. La acest proces contribuie acum Barack Obama.

Până la urmă, la o analiză mai atentă, marea inconsistență și cauza care va transforma acest demers într-un eșec este un paradox simplu: aliații Vestului nu vor fi și nu pot fi parteneri adevărați în acest război. Sunt prea contaminați de aceeași ideologie salafistă, de zeci de ani, sunt parte a acestei ideologii. Vestul a fost complice la ea prea mult timp, s-a aliat cu ea, iar acum nu își poate abandona aliații compromiși, dar nici nu se poate aștepta ca aceștia să trimită trupe pe teren.

Este un război fără trupe, fără mijloace de a obține un rezultat. ISIS s-a folosit de noi inteligent, este concluzia lui Alastair Crooke.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel...