Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății

Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății
Publicat: 27/09/2014, 13:32
Actualizat: 18/05/2015, 15:54

Programul de fertilizare in vitro va fi reluat de la anul. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, în cadrul Congresului de infertilitate de la București, eveniment la care a participat și omologul său grec, Makis Voridis.

„În bugetul pentru anul 2015 vom prevedea bani și pentru programul de fertilizare in vitro. Acesta putând fi reluat de la anul. Spre deosebire de programul pilot, care a fost întrerupt în anul 2013 și în urma căruia s-au născut 197 de copii, de data aceasta vor fi introduse în programul de fertilizare in vitro doar clinicile cu cea mai mare rată de succes. Am vorbit deja cu comisia de specialitate de la minister și se ocupă deja de acest lucru. Programul este foarte bun și de aceea am decis reluarea lui”, a menționat Bănicioiu.

Întrebat ce nemulțumirile are legate de clinicile care au fost incluse în primul program de fertilizare in vitro, ministerul a răspuns: „Nu sunt nemulțumit. Vreau să reluăm programul și așa cum v-am spus am cerut specialiștilor de la minister să se ocupe de acest lucru. Vreau doar ca acele clinici să fie alese în funcție de performanțe și de rezultatele obținute, iar banii să fie cheltuiți mult mai eficient, pentru ca rezultatele să fie mult mai bune. În momentul de față discutăm ca statul să acopere doar procedura, dar, în funcție și de care va fi ponderea bugetară vom și exact până unde putem acoperi. Noi credem că vom putea aloca chair mai mulți bani în 2015, dar repet, totul depinde ponderea bugetară”, a menționat ministrul Sănătății.

În urmă cu jumătate de an ministerul Sănătății nu lua în calcul reluarea programului de fertilizare in vitro. La vremea respectivă gândul a scris o serie de articole în care a prezentat felul în care tratau autoritățile această problemă de sănătate, care afectează un cuplu din patru. „Un copil pe care nu ți-l dă Dumnezeu este un bun pe care ți-l dorești” și în consecință trebuie să plătești pentru el. Asta spunea la vremea respectivă deputata PSD Lucreția Roșca, care nu era de acord ca statul să ajute financiar cuplurile afectate de infertilitate. Aici puteți citi în întregime felul în care aborda Lucreția Roșca această problemă de sănătate.

Declarația acestei deputate a stârnit revolta cuplurilor care suferă de infertilitate. gândul a publicat scrisoarea unei mame, care și-a căpătat acest statut după șapte ani în care s-a luptat cu această boală.„Uitați-vă în ochii fiicei mele de două luni și jumătate și spuneți-mi că nu a meritat să lupt șapte ani pentru această FIINȚĂ”, i-a adresatNicoleta Cristea Brunel deputatei Lucreția Roșca. Aici puteți citi în întregimescrisoare deschisă, în care Nicoleta Burnel își prezintă experiența personală și în care î-a cerut deputatei să-și reconsidere poziția.

Și Cseke Atiila, ministrul care a introdus pentru prima dată un program de fertilizare in vitro subvenționat de stat, a reacționat la acest fapt. Acesta îi cerea ministrului Sănătății de la vremea respectivă – Eugen Nicolăescu – să reia fertilizarea in vitro, subliniid faptul că România nu stă deloc bine la capitolul natalitate. „În prezent avem un spor natural negativ de natalitate. În România a fost înregistrat un spor natural pozitiv, după revoluție, undeva în jurul anilor ”90. În 2009, datele cu privire la natalitate arătau că sportul natural era la -1,6. Infertilitatea este o problemă medicală recunoscută inclusiv de OMS. Statisticile acestei organizații arată că în prezent un cuplu din cinci se confruntă cu o problemă de fertilitate”, a menționat Cseke.

Deputatul UDMR a mai spus că România este printre puținele țări din Europa în care statul nu ajută cuplurile care nu pot avea copii. „În Europa, singurele țări unde nu a existat un prgram de fertilizare in vitro sunt Polonia, Irlanda și Elveția. Prin implementarea unui asemenea subprogram România intra și ea în categoria țărilor din Europa unde autoritățile se implicau într-o astfel de problemă”, a mai spus Cseke precizând că în alte țări din Europa autoritățile subvenționează atât procedura, cât și tratamentul adecvat. Aici puteți citi întreaga reacție a fostului ministru al Sănătății.

Primul program de fertilizare in vitro în România a fost demarat pe o perioadă de 15 luni, acesta începând în iulie 2011 și sistat la începutul anului 2013. Datele Ministerului Sănătății arată că în primul program de fertilizare in vitro s-au înscris 1129 de persoane și s-au născut peste 300 de copii, iar contribuția statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Ministerul Sănătății susținut financiar o singură procedură de FIV, în două etape:

-4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară; recoltarea spermei și procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar)

– 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naștere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor