Din totalul de 6,1 milioane de participanți la sistem, doar 60% au virat contribuțiile lună de lună. În cazul celorlalți 40%, suma medie acumulată în cont este de câteva sute de lei, potrivit Ziarului Financiar
Sistemul de pensii private obligatorii a fost lansat în 2008 și fondurile de pensii au ajuns la active totale de 17 miliarde lei.
Pentru acest an, contribuția a fost fixată la 4,5% din venitul salarial brut și este de așteptat să ajungă la 6% în 2017.
„Dacă noi considerăm că am pierdut războiul demografic, soluțiile pentru a avea un trai decent la bătrânețe sunt fie să continuăm să muncim, iar la 65 de ani să ne bem cafeaua de dimineață la birou, fie să economisim din timpul vieții activ”, spune Marius Popescu, membru în consiliul de administrație al ING Pensii.
Potrivit unui studiu realizat de ING, pensiile obligatorii sunt singurul instrument financiar prin intermediul căruia economisesc pentru pensie majoritatea românilor. Mai exact, 86% din respondenți au declarat că nu economisesc constant pentru pensie prin intermediul altor instrumente financiare, fie pentru că nu reușesc (62%), fie pentru că nici nu și-au propus (23%).
Citiți articolul integral în Ziarul Financiar