Rectificare bugetară: Educația și Sănătatea încasează mai mult prin bugetul consolidat

Rectificare bugetară: Educația și Sănătatea încasează mai mult prin bugetul consolidat
Publicat: 29/09/2014, 12:15
Actualizat: 21/03/2019, 15:38

Conform sursei citate, în cadrul bugetului Ministerului Educației vor fi operate o serie de modificări: un minus de1,8 milioane lei cheltuieli de personal (urmare a scăderii CAS) și un plus de 1,8 milioane transferuri către universități, de 3 milioane lei sume necesare modernizării instalațiilor stației de tratare a deșeurilor radioactive (ELI), de 3 milioane lei cheltuieli cu transportul studenților și de 10 milioane lei cheltuieli de investiții.

În același timp, însă, vor fi tăiate 50 milioane lei pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile (FEN).

„Această diminuare vine ca urmare a execuției bugetare înregistrată la 31 august, de doar 41,6%. Și în aceste condiții de reducere a FEN-urilor, suma bugetată pentru anul 2014, respectiv 782 milioane, reprezintă: 200% din execuție 2013, 355% execuție 2012, 319% execuție 2011, 852% execuție 2010, 5.615% execuție 2009”, afirmă Guvernul.

Executivul mai susține că tot pentru educație vor fi alocate, prin intermediul bugetelor autorităților publice locale (sume defalcate din TVA) 56,82 milioane lei pentru salarii în învățământul preuniversitar, 77,89 milioane lei pentru plata titlurilor executorii în învățământul preuniversitar, 5,28 milioane lei pentru salarii plus plata titlurilor executorii în învățământul special și centrele județene de resurse și asistență educațională, fiind majorate, cu 28,4 milioane lei, și sumele pentru învățământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii.

Pentru Ministerului Sănătății, Guvernul arată că vor fi tăiate 3,3 milioane lei la cheltuieli de personal urmare a reducerii CAS, 60 milioane lei reprezentând contribuția de sănătate pentru pensionari diminuată la solicitarea ordonatorului principal de credite și 348,4 milioane lei reprezentând reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de sănătate, ca urmare a creșterii gradului de colectare a veniturilor acestui Fond din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, față de nivelul estimat inițial la elaborarea bugetului pe 2014 (venituri din taxa clawback mai mari decât cele estimate.

Oficialii guvernamentali explică astfel că, deoarece încasările din taxele care merg direct în Fondul național de sănătate au fost mai mari, nu mai este nevoie să fie alocați bani de la Ministerul Sănătății în Fondul de sănătate și, de aceea, sunt reduse aceste tranferuri.

În același timp vor fi alocați 119,4 milioane lei pentru programele naționale de sănătate (HIV, oncologie, TBC), finanțarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în rețeaua autorităților administrației publice locale și activității serviciilor de ambulanță, 15 milioane lei pentru reabilitare maternități, 3,84 milioane lei pentru măsuri prevenire EBOLA, 8,9 milioane lei pentru finanțarea centrelor de permanență și 0,75 milioane lei pentru cheltuieli de capital.

În Fondul național unic de asigurări de sănătate vor fi alocați 7,3 milioane lei pentru cheltuieli de personal și vor fi tăiați 12,3 milioane lei pentru bunuri și servicii, urmare a execuției bugetare, 29 milioane lei pentru FEN-uri, la solicitarea ordonatorului principal de creditare, ca urmare a execuției bugetare de doar 41,8%, 10,1 milioane lei pentru investiții, ca urmare a execuției care prezintă 0 lei cheltuiți din 25 milioane lei alocați.

„În concluzie, bugetul Ministerului Sănătății apare ca fiind diminuat cu 264,6 milioane lei, dar în fapt, dacă din această sumă excludem reducerea din transferurile de echilibrare (adică 348,4 + 60 = 408,4 milioane lei), se observă că banii alocați în plus la această rectificare Ministerului Sănătății sunt 143,8 milioane lei. La nivelul bugetului general consolidat (Ministerul Sănătății + Fondul național de sănătate), banii alocați suplimentar pe domeniul sănătății sunt 99,7 milioane lei”, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește bugetele locale, Guvernul arată că vor fi alocați 140 milioane lei pentru salarii și plata de titluri executorii învățământ preuniversitar și învățământ special, 56,7 milioane lei pentru drepturi ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap, 27,9 milioane lei pentru protecția copilului, 17,3 milioane lei pentru centre de asistență socială a persoanelor cu handicap, 40 milioane lei pentru ISU București, 542 milioane lei pentru sume defalcate din TVA privind drumurile județene și comunal (repartizarea pe unități administrativ teritoriale fiind în funcție de lungimea și starea tehnică a acestora, prin hotărâre, de către consiliul județean, după consultarea primarilor), 340 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor (repartizarea pe unități administrativ teritoriale fiind conform Legii finanțelor publice locale).

Guvernul susține că toate primăriile vor primi bani, „indiferent de culoarea politică”.

„Totalul alocărilor pentru bugetele locale este de 1,167 miliarde lei. De menționat că, începând cu anul 2010, cotele defalcate pe impozitul pe venit aferente bugetelor locale au fost diminuate de la 82% la 71,5%. Numai pentru anul 2014 această reducere se traduce printr-o reducere a veniturilor bugetelor locale cu 2,335 miliarde lei. Guvernul, prin alocarea a 1,167 miliarde lei autorităților locale, încearcă să compenseze jumătate din pierderea pe care bugetele locale au suferit-o în perioada Guvernului Boc”, este poziția Executivului.

Conform proiectului celei de-a doua rectificări din acest an, bugetele Ministerelor Muncii, Administrației Publice, Apărării, Justiției, de Interne și Externe vor fi majorate, iar tăieri de fonduri din cheltuielile bugetului de stat vor fi operate la Sănătate, Agricultură, Transport, Mediu.

Alocările distribuite Președinției, Camerei Deputaților, Academiei și ministerelor Educației, Culturii, Tineretului și Sportului din bugetul de stat vor fi de asemenea reduse, de fonduri suplimentare urmând să beneficieze serviciile de informații, Senatul, Avocatul Poporului.

Primarii vor primi de alegeri, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală și circa 100 de milioane lei pentru investiții în cămine culturale și săli de sport, prin tăierea cofinanțării fondurilor UE.

Guvernul va tăia aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanțate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliard de lei de la autostrăzi.

În același timp, Executivul va permite ca sumele defalcate din TVA alocate autorităților locale la prima rectificare bugetară, în cuantum de 600 milioane lei, să fie folosite inclusiv pentru acoperirea pierderilor rezultate din serviciul public de distribuție a energiei termice pentru populație.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un copil de 9 ani și o tânără de 25 de ani, la spital după...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Este interzis pentru românii care au carte de identitate. Sancțiuni usturătoare pentru cei cu buletin
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jocul Pokemon Go a colectat în secret date de la utilizatori, dar cu ce scop?