În ultimii 14 ani statul a cheltuit circa 10 miliarde de euro pe echipamente IT, software, servicii IT și de comunicații, potrivit estimărilor ZF, care iau în calcul datele disponibile de pe piața IT&C, evoluția cifrei de afaceri a companiilor din industrie, cât și fondurile de aproximativ 20 de miliarde de euro pe an alocate investițiilor și bunurilor și serviciilor de la buget.
Este estimarea ZF corectă, pentru a putea avea un prim reper într-o analiză a proiectelor IT&C ale administrației? Oficial, nu există niciun răspuns la această întrebare, pe care ZF a adresat-o aproape tuturor miniștrilor comunicațiilor, din 2006 până în prezent cel puțin – inclusiv lui Dan Nica și Gabriel Sandu – care sunt acuzați în dosarul de la DNA.
Bugetul general consolidat nu include un capitol separat care să evidențieze fondurile alocate de stat pentru achiziția echipamentelor hardware și a serviciilor și soluțiilor IT, acestea fiind incluse la capitolul cheltuieli cu bunuri și servicii. În perioada 2006-2013, intervalul de timp pentru care sunt disponibile datele privind bugetele general consolidate pe site-ul Ministerului de Finanțe, cheltuielile cu bunuri și servicii realizate de stat au crescut cu aproape 70%, de la 22,7 miliarde lei (6,45 miliarde euro) în 2006, la 38,5 miliarde lei (8,7 miliarde de euro) anul trecut. Pentru 2014, fondurile statului pentru achiziția de bunuri și servicii sunt prevăzute la 39,3 miliarde lei, până la sfârșitul lunii august fiind cheltuite 23,1 miliarde lei. În ceea ce privește ponderea cheltuielilor statului cu bunuri și servicii, acesta s-a diminuat în anii de criză, ajungând în 2009 la 5,8% din PIB, de la 6,8% în 2006. Anul trecut însă, ponderea cheltuielilor cu bunuri și servicii ale statului a crescut la 6,2% din PIB, față de 5,9% în 2012.
Citește continuarea în Ziarul Financiar!