A scris în CV că știe engleză la nivel avansat ca să păcălească angajatorul, dar a fost prinsă. Cum vă sunt testate cunoștințele lingvistice

A scris în CV că știe engleză la nivel avansat ca să păcălească angajatorul, dar a fost prinsă. Cum vă sunt testate cunoștințele lingvistice
Publicat: 03/10/2014, 11:54
Actualizat: 20/03/2019, 22:18

Auditul lingvistic este un serviciu destul de nou pe piața din România, dar la care apelează din ce în ce mai multe companii pentru a-și testa candidații care pretind că știu limbi străine pentru a obține locurile de muncă scoase la concurs. Șefii nu se opresc însă aici. Unii apelează la auditul lingvistic și atunci când vor să promoveze un angajat în ierarhia companiei pentru a se asigura că nu vor face o mutare greșită și costisitoare.

„Angajatorii și-au dat seama că, atunci când fac recrutări sau promovează intern angajați în posturi-cheie, trebuie să identifice candidații potriviți și din punctul de vedere al nivelului de cunoștințe de limbi străine”, a declarat pentru gândul Delia Dragomir, business partner Eucom, parte a grupului Ascendis, firmă care oferă astfel de servicii de audit lingvistic.

„Pentru a se asigura că vor avea , care să vorbească limba companiei – în cazul multinaționalelor fiind vorba, de cele mai multe ori, de limba engleză – în momentul recrutării sau al promovării îi verifică nivelul de cunoștințe de limbă străină”, ne-a mai explicat Dragomir.

Cel mai frecvent, auditul lingvistic este cerut de angajatori pentru limbile franceză, germană și engleză. Există însă și companii care testează cunoștințele candidaților în limbi mai puțin cunoscute de români. „Am avut și cerințe, mai rar întâlnite, de verificare a cunoștințelor de limba maghiară, olandeză, finlandeză sau chineză”, a mai spus reprezentanta firmei care desfășoară auditul lingvistic.

Peste 3.200 de persoane au fost testate, doar anul trecut, în acest sens de către cei de la Eucom, iar la final de 2014 numărul lor va crește. „Anul acesta, din estimările noastre vom avea o creștere de 20% față de anul trecut pentru acest serviciu”, spune reprezentanta firmei specializate în audit lingvistic.

Ce companii își auditează lingvistic viitorii angajați

Serviciul de audit lingvistic s-a dezvoltat în ultimii patru ani, la cererea angajatorilor, acesta având ca scop îmbunătățirea performanțelor echipelor care urmau să lucreze ulterior în companiile care făceau recrutări.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Băncile au fost printre primele care au apelat la auditul lingvistic. În prezent, acesta a devenit popular și în rândul firmelor care activează în alte domenii.”Semnale de creștere a cererii mai vin și din alte sectoare economice, cum ar fi pharma, automotive, oil&gas, electric și retail”, spune Dragomir.

Auditul lingvistic nu este cerut însă de toate ca parte a procesului de recrutare, ci și pentru urcarea în ierarhia firmei. „Mulți angajați sunt condiționați, pentru a trece pe un post mai bun în ierarhia companiei, să aibă și un anumit nivel de limbă, iar stabilirea acestui nivel de cunoștințe poate fi făcută foarte ușor, printr-o testare scrisă și una prin telefon”, ne mai explică reprezentanta Eucom.

Ea adaugă, totodată, că au existat și cazuri în care consultații s-au deplasat la sediul companiei client pentru a purta discuții față în față cu angajații testați, înlocuind astfel verificarea telefonică.

Cum este folosit auditul lingvistic în recrutare

Evaluatorii lucrează direct cu echipa de recrutare din cadrul companiei client. Candidații trec întâi printr-un interviu cu recruiterii, după care trebuie să dea testele de limbă – scrise și orale.

Testul scris cuprinde o grilă cu 60 de întrebări al căror grad de complexitate crește progresiv și acoperă șase niveluri de încadrare. Cei examinați au la dispoziție cel mult 40 de minute pentru a rezolva testul.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

Testarea orală se desfășoară telefonic, față în față la sediul companiei sau online pe o platformă specială. „Este vorba despre o discuție ghidată, relaxată, al cărui nivel de complexitate crește gradual”, explică Dragomir, adăugând că durata acestei testări este de circa 15 minute. Întrebările pe care le primesc cei examinați sunt deschise și vizează atât segmentul personal, cât și cel profesional.

La final, performanțele candidaților sunt evaluate conform Cadrului European de Referință al Limbilor Străine, iar în cel mult trei zile angajatorul primește un raport care detaliază competențele lingvistice ale fiecărei persoane în parte.

Modalitatea de testare se păstreză și în cazul salariaților unei companii. În urma raportului, reprezentanții acesteia pot lua însă fie decizia de a-și trimite angajații la cursuri de limbi străine, fie de a-i promova sau chiar de a-i redistribui pe alte posturi.

Avantajele auditului lingvistic pentru candidați și angajatori

Auditul lingvistic vine atât în ajutorul angajatorilor, cât și în ajutorul perosoanelor care își caută un loc de muncă sau au deja un post într-o companie. Acesta îi ajută pe recuiteri să trieze corect candidații, iar pe șefi să își dea seama dacă un angajat este pregătit sau nu să promoveze într-un post unde cunoștințele de limbă străină sunt necesare, evitând astfel greșeli care pot devenit foarte costisitoare pe termen lung.

„Folosirea auditului lingvistic la recrutare triază candiații care s-au autoevaluat greșit în CV-uri la capitolul sau care, din dorința de a părea mai bine pregătiți pentru postul pentru care au aplicat, au exagerat când au descris nivelul de cunoaștere a limbii străine”, explică Delia Dragomir.

Pentru persoanele care își caută un loc de muncă, o astfel de testare poate veni ca o confirmare a cunoștințelor pe care le au și le poate ajuta să obțină postul dorit. Cei care dețin deja un job și trec printr-o evaluare de acest tip pot să fie ajutați să promoveze sau să își convingă astfel angajatorii să îi trimită la cursuri de limbi stărine pentru a-și spori cunoștințele.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Serialul fenomen revine pe Netflix. Noul sezon, peste câteva zile. Video
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Irina Loghin reacționează dur la zvonurile cu privire moartea Mariei Ciobanu: ”Unii deja m-au pus...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Orașul distrus pentru că s-a răzvrătit împotriva Romei „a rămas nelocuit timp de peste 170...