VREMEA. Bucureștenii, fără apă caldă în cea mai friguroasă noapte din această toamnă. Cum va fi VREMEA în zilele următoare

VREMEA. Bucureștenii, fără apă caldă în cea mai friguroasă noapte din această toamnă. Cum va fi VREMEA în zilele următoare
Publicat: 05/10/2014, 13:12
Actualizat: 03/09/2019, 00:34

Bucureștenii s-au confruntat noaptea trecută cu cea mai mică temperatură din această toamnă: un grad Celsius la periferie. Căldură nu este în calorifere, iar la apa caldă se înregistrează mari probleme. Majoritatea bucureștenilor din sectoarele 2, 3,4 și 5 nu au apă caldă deloc. Situația nu pare să se fi remediat deși sâmbătă Distrigaz anunța că reia furnizarea normală de gaze pentru ELCEN.

„Noaptea a fost rece în toată țara. Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Întorsura Buzăului – 4 grade. În depresiunile Carpaților Orientali, în general, au fost temperaturi ușor negative”, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al ANM. În Capitală, la stația meteorologică Băneasa a fost înregistrat 1 grad Celsius. În centrul Capitalei a fost mai cald, termometrele înregistrând 5 grade Celsius. „Pentru Capitală a fost cea mai scăzută temperatură din această toamnă”. În cursul zilei de astăzi se vor înregistra maxime de 20 de grade.

Potrivit meteorologului ANM și noaptea de duminică spre luni va fi friguroasă. Temperatura minimă preconizată luni dimineață este cuprinsă între – 4 grade Celsius, în depresiuni, și 1 – 10 grade Celsius, la nivelul întregii țări. „Sunt valori sub cele normale pentru prima decadă a lui octombrie. Mâine peste zi, în condiții de cer variabil, vor fi temperaturi destul de plăcute în majoritatea zonelor, cu maxime de 20 de grade, destul de frecvent în vestul și sudul țării”, precizează meteorologul.

Luni seara va începe să plouă, însă, în aproape toată țara. Cele mai multe ploi vor fi în sudul țării, unde cantitățile de apă vor fi mai importante, atrage atenția meteorologul ANM. Marți dimineața, temeperaturile vor fi, în toată țara, între 3 și 13 grade Celsius. Pe tot parcursul zilei va continua să plouă, în aproape toată țara. „Va fi o zi mohorâtă și destul de rece. Apoi vremea se va ameliora. Din semnalele pe care le avem în acest moment, tendința este de încălzire ușoară și treptată. Sperăm chiar la valori maxime de 25 de grade pentru zonele de câmpie din sud și vest, în jurul datei de 10 octombrie”, a adăugat meteorologul.

Apa caldă din Capitală , oprită patru zile. Cine este de vină?

În ciuda răcirii vremii în ultimele zile, în Capitală există probleme majore cu apa caldă. Peste 1,7 milioane de bucureșteni din sectoarele 2,3, 4 și 5 au rămas fără apă caldă, pentru că, începând de marți, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către Elcen, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Distrigaz a anunțat sâmbătă că a reluat furnizarea la parametri normali.

„În prezent, Distrigaz Sud Rețele a restabilit parametrii de furnizare a gazelor naturale către unitățile ELCEN din București urmând ca nu mai târziu de finalul săptămânii viitoare, conform promisiunilor autorităților responsabile să se găsească o soluție acceptabilă pentru stingerea datoriei”, se arată în comunicatul transmis de Distrigaz..

De vină pentru lipsa apei calde ar fi datoriile în lanț dintre RADET, ELCEN și Distrigaz.. Elcen transmite că are de recuperat de la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără penalități, pentru energia termică livrată și neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

„Am discutat cu cei de la Distrigaz Sud și am stabilit că vor crește presiunea la gaze astfel încât bucureștenii să nu mai aibă niciun fel de probleme. Din pacate, Elcen a acumulat datorii în valoare de 88 milioane de lei catre Distrigaz (actualmente GDF SUEZ), în timp ce avem de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără să mai calculăm și penalitățile, pentru energia termică livrată și neplatită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014”, se spune în comunicatul Elcen.

Reprezentanții precizează că săptămâna viitoare vor avea o întâlnire în care vor stabili modalitățile de rezolvare a acestei situații din punct de vedere financiar.

Primăria Capitalei a anunțat că, pentru cantitățile de energie termică cumparate de la Elcen, în volum de 2.840.000 Gcal, în perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alături de RADET, suma totală de 677.580.571 lei, față de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menționate – 609.907.040 lei.

„Considerăm nefondată afirmația Electrocentrale București SA și vă solicităm clarificarea de urgență a situației în vederea identificării soluțiilor de remediere, întrucât orice fel de măsuri de sistare a furnizării gazelor naturale pentru producerea agentului termic reprezintă o amenințare la siguranța populației Municipiului București”, se arată într-un comunicat transmis de Sorin Oprescu.

Radu Opaină, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, îi acuză de neglijență pe oficialii care ar trebui să rezolve această problemă.

„Soluții sunt, dar nu vor să le asculte. Nu vor să le aplice pentru că ei se gândesc la soluțiile lor murdare (…) Sistemul este în starea în care este, datoriile sunt mult mai mari, iar populația e în derută”, a spus el într-o intervenție la Realitatea TV.

Divizarea producătorului de energie termică Elcen s-a încheiat, la începutul lunii octombrie, rezultând trei societăți: Electrocentrale București, Electrocentrale Constanța și Electrocentrale Titan

După divizare, regiile – RADET București și RADET Constanța vor fi transformate în societăți comerciale, iar acțiunile Electrocentrale București și Electrocentrale Constanța vor trece din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului București, respectiv Primăria Municipiului Constanța, urmând apoi fuziunea dintre cele două societăți și firmele rezultate din reorganizarea celor două regii.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Râzi cu lacrimi. Val de glume după victoria lui Călin Georgescu
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...