Inițial, în luna februarie a acestui an, Facebook urma să plătească 16 miliarde de dolari pentru serviciul de mesagerie. Ulterior, suma despre care s-a vorbit a fost de 19 miliarde de dolari, pentru ca, în cele din urmă, tranzacția să coste gigantul american 21,6 miliarde de dolari.
Motivul creșterii sumei finale este avansul important, de peste 13%, pe care acțiunile Facebook l-au înregistrat de la mijlocul lunii februarie până luni, când a fost încheiată tranzacția.
Facebook va plăti patru miliarde de dolari în numerar și 14,3 miliarde în acțiuni. În februarie, când a fost anunțată tranzacția, cele 183,9 milioane de acțiuni valorau 12 miliarde de dolari.
În plus, fondatorii și angajații WhatsApp vor primi acțiuni în valoare de 3,57 de miliarde de dolari.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană, autoritatea antitrust din Europa, a decis că Facebook Messenger și WhatsApp, aplicațiile de mesagerie pentru smartphone-uri ale celor două companii, nu sunt concurenți apropiați, astfel că utilizatorii vor avea în continuare „o gamă de opțiuni” din care să aleagă și în urma tranzacției.
Preluarea WhatsApp de către Facebook pentru 21,6 miliarde de dolari, anunțată în februarie, este cea mai mare achiziție a unui start-up în ultimii ani, cu mult peste tranzacția de un miliard de dolari prin care Facebook a preluat Instagram în 2012 sau achiziția pentru 8,5 miliarde de dolari a Skype de către Microsoft.
Rețeaua socială Facebook are 1,3 miliarde de utilizatori în întreaga lume, 300 de milioane dintre aceștia folosind, de asemenea, și aplicația Facebook Messenger. WhatsApp, care oferă o soluție ieftină pentru înlocuirea mesajelor trimise pe telefon, are 600 de milioane de utilizatori la nivel mondial.
Preluarea WhatsApp reprezintă cea mai mare tranzacție din istorie pentru Facebook, care, astfel, își asigură o prezență importantă pe piața serviciilor de mesagerie pentru telefonia mobilă.