Estimat între 10,2 milioane și 12,2 milioane de euro, micuțul diamant roz în formă de pară, montat într-un inel, a fost achiziționat cu prețul final de 137,88 milioane de dolari Hong Kong (17,78 milioane dolari americani sau 14 milioane euro). Nestemata s-a vândut cu 2,21 de milioane de dolari per carat, stabilind un nou record de preț.
Precedentul record de preț pentru un diamant roz „fancy vivid” vândut la licitație data din 2009, când o astfel de nestemată, ce avea 5 carate, s-a vândut cu 13,7 milioane de euro, tot la Hong Kong. „Fancy vivid” și „internally flawless” sunt termeni din gemologie care desemnează cea mai intensă culoare, respectiv puritate pentru un diamant.
Diamantele roz sunt catalogate în cinci clase de culori, în funcție de intensitate, iar „fancy vivid” este clasa cu cel mai înalt nivel de pe această scală.
Cel mai scump diamant roz vândut vreodată la licitație este Pink Star (59,6 carate), adjudecat în noiembrie 2013 la Geneva cu 83 milioane de dolari. Însă cumpărătorul nu a reușit să achite suma, iar rezultatul licitației a fost anulat.
Acea nestemată figurează în inventarul casei Sotheby’s și este estimată la 72 milioane de dolari – prețul din momentul pornirii licitației.
Casa Sotheby’s deține totuși recordul pentru cel mai scump diamant vândut vreodată la licitație. Este vorba de Graff Pink, un diamant roz de 24,78 carate, adjudecat cu 46 de milioane de dolari la Geneva, în noiembrie 2010.
Diamantele colorate sunt tot mai apreciate de către colecționari, în contextul în care în anii ’60 ele erau considerate mai degrabă o curiozitate.
Culoarea roz a diamantelor rămâne un mister. Se pare că aceste pietre prețioase au fost expuse în același timp la o căldură foarte mare și o presiune extremă.
Primele diamante roz au fost descoperite în India în secolul al XVII-lea, apoi în Brazilia și în Africa. Unicul zăcământ de diamante roz cunoscut deocamdată, mina Argyle, exploatată de grupul Rio Tinto în Australia, furnizează 90% din totalul noilor diamante roz.
Ele rămân totuși extrem de rare, deoarece reprezintă doar 0,1% din totalul diamantelor brute descoperite în fiecare an și care totalizează 20 milioane de carate, potrivit casei Sotheby’s.