Prima pagină » Știri politice » Ponta spune că recesiunea tehnică și estimările în scădere ale FMI sunt campanie electorală a presei

Ponta spune că recesiunea tehnică și estimările în scădere ale FMI sunt campanie electorală a presei

Ponta spune că recesiunea tehnică și estimările în scădere ale FMI sunt campanie electorală a presei
Premierul Victor Ponta afirmă că Institutul Național de Statistică (INS) a "reconfirmat" creșterea economică a României și că Fondul Monetar Internațional (FMI) a "îmbunătățit" prognoza, de la 2,2% la 2,4%, adăugând că alte date reprezintă doar o "campanie electorală a presei".

„Am apreciat foarte mult creșterea sau îmbunătățirea prognozei făcută de FMI de la 2,2 la 2,4. Și aici s-a spus că am scăzut. De la 2,2 la 2,4 eu știu că e o creștere”, a spus Ponta.

Jurnaliștii l-au atenționat că INS a reconfirmat recesiunea tehnică, dar premierul a negat.

„Nu, INS a reconfirmat creșterea economică față de anul trecut și, după cum se știe, anul acesta ne vom încadra în toate țintele. Restul, e campanie electorală”, a afirmat Ponta.

Întrebat de jurnaliști la ce campanie electorală se referă, Ponta a răspuns: „A dumneavoastră, normal”.

INS a publicat miercuri a doua serie de date provizorii privind evoluția PIB în primele două trimestre din acest an și pe primul semestru. Deși a urcat ușor estimările nominale și relative privind PIB atât pentru primul trimestru, de la -0,2% la -0,1%, cât și pentru al doilea trimestru, de la -1% la -0,9%, INS a reconfirmat prin aceste date intrarea în recesiune tehnică, evoluție care indică încetinirea creșterii economice și posibile riscuri de stagnare în perspectiva următoarelor trimestre.

Totodată, INS a anunțat că nu sunt nemodificate estimările privind creșterea economică rezultată prin comparație cu perioadele similare din 2013, de 3,9% pentru primul trimestru, 1,2% pentru al doilea trimestru și 2,4% pentru semestrul I, deși au fost efectuate mai multe schimbări de metodologie.

Fondul Monetar Internațional a publicat marți raportul World Economic Outlook, în care indică pentru România o creștere economică de 2,4% pentru acest an. Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată, 2,5%.

În primăvara acestui an, FMI a publicat în raportul World Economic Outlook o estimare de creștere economică pentru România de 2,2%, iar în scrisorile de intenție suplimentare atașate acordului stand-by utiliza o prognoză interval, de 2,2-2,5%.

După misiunea din luna iunie, care s-a încheiat fără ca autoritățile și misiunea FMI să ajungă la o înțelegere, instituția de la Washington a dat publicității un comunicat în care a anunțat că estimarea de creștere economică din acest an pentru România este de 2,8%, nivel similar cu prognoza de la acel moment al Băncii Mondiale.

Premierul Ponta se referă în declarația de miercuri la estimările publicate în primăvară de FMI, nu și la revizuirile din această perioadă, care au stat și la baza discuțiilor tehnice dintre autorități și experții instituției internaționale.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracție a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%. Primele date au fost publicate la jumătatea lunii august.

INS a anunțat atunci că produsul intern brut a crescut în primul semestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4% pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. Datele au rămas neschimbate și în ultimul anunț.

Potrivit prognozei de primăvară publicată de Comisia Națională de Prognoză, Guvernul anticipează un avans economic de 2,5% anul acesta, după o expansiune de 3,5% în 2013.

Înainte de publicarea datelor pentru primul semestru, autoritățile anunțau estimări de creștere economică mai mari decât anul trecut.

Citește și