Gates și Ballmer se cunosc din timpul studenției și au fost buni prieteni. Tensiunile dintre cei doi au crescut după lansarea, pe când compania era condusă de Ballmer, a sistemului de operare Windows Vista, care a fost unul din marile eșecuri Microsoft. Însă, adevărata ruptură între ei s-a produs după ce Ballmer a decis să cumpere divizia de dispozitive și servicii a Nokia, o mișcare cu care Gates, pe atunci președintele consiliului director, nu a fost de acord.
„Este cea mai bună idee a mea”, ar fi spus Ballmer în consiliu. „Dacă nu sunteți de acord cu ea va trebui să găsiți pe altcineva cu o idee mai bună”, ar fi continuat el.
Ballmer ar fi trebuit să se retragă de la conducerea Microsoft în 2017, dar tensiunile dintre el și Gates și faptul că tranzacța Nokia nu s-a încheiat în condițiile pe care el le dorea, l-au determinat să facă acest pas cu patru ani mai devreme. Totuși, potrivit surselor Vanity Fair, decizia lui Ballmer de a se retrage mai repede decât era planificat i-a suprins chiar și pe membrii consiliului director. Steve Ballmer a fost înlocuit la începutul acestui an la conducerea Microsoft de către Satya Nadella.
Marele regret al lui Ballmer este că nu și-a dat seama cât de importantă va fi industria dispozitivelor mobile și că, în schimb, a concentrat, la începutul anilor 2000, eforturile companiei în proiectul „Longhorn” care, într-un final, avea să dea naștere sistemului de operare Windows Vista, un capitol negru în istoria companiei din Redmond.
Ballmer este, în acest moment, cel mai mare investitor în Microsoft. Pachetul său de acțiuni valorează aproximativ 15 miliarde de dolari. Chiar și așa, el nu mai are alte legături cu compania, spre deosebire de Bill Gates, care petrece circa 30% din timp în Redmond pentru a-l consilia pe Nadella pe probleme tehnologice.
Iată, mai jos, un moment din vremea când cei doi erau în relații foarte bune și se distrau de minune conducând Microsoft.