Parlamentarii par să nu fi abandonat cruciada de demolare a statului de drept. Lucrează zi de zi la sabotarea Codului Penal. Uneltesc la griparea instituțiilor care i-ar putea trimite după gratii pe ei sau pe amicii lor hoțomani. Sigur că nu toți parlamentarii fac asta, dar încă nu i-am auzit pe senatorii sau deputații care să apere tranșant și public statul de drept și să acționeze în acest sens. Nu e nici acum prea târziu!
Ultima faptă de vitejie a parlamentarilor a fost aceea să îi scoată pe medici din categoria funcționarilor publici. Ei, așa și, ce mare scofală?!, ai zice. E mare scofală pentru că această acțiune a parlamentarilor reprezintă un mesaj clar și răspicat că Marțea Neagră din decembrie anul trecut nu a fost uitată. Atunci au vrut să se elimine singuri din Codul Penal folosind același artificiu, adică scoaterea senatorilor și deputaților din categoria funcționarilor publici.
În privința medicilor nefuncționari publici, în sistemul judiciar sunt două curente de opinie. Unul care spune că, practic, medicii nu mai pot fi anchetați pentru luare de mită, pentru că luarea de mită ca infracțiune este definită ca fapta unui funcționar care primește bani pentru a face sau a nu face un anumit lucru care îi intră în atribuții.
Un alt curent de opinie spune că, de fapt, medicii vor putea fi anchetați în continuare pentru că funcționarul este definit și în Codul Penal și că legea parlamentarilor nu poate suprascrie norma penală.
O serie de specialiști din sistemul judiciar au atras însă atenția că deja există sentințe diametral opuse referitor la această interpretare a legii. Adică există judecători care au pronunțat condamnări considerând că medicii sunt funcționari și, pe cale de consecință, i-au găsit vinovați pentru luare de mită. Alții au pronunțat soluții de achitare considerând că medicii nu sunt funcționari și că lor nu li se aplică infracțiunea de luare de mită.
Soluția va fi dată din nou de Curtea Supremă care va fi chemată să se pronunțe pe o întrebare preliminară în acest caz. Un complet special va analiza aceste soluții divergente și va da o interpretare unitară.
În schimb, legea adoptată de Parlament nu face decât să introducă și mai multă confuzie și să inducă ideea că unele categorii de angajați care sunt plătiți de stat nu sunt funcționari. Aceasta este teza și în privința senatorilor și deputaților. Ei ar vea să acrediteze ideea că ei nu sunt funcționari și că ei nu pot fi incluși în Codul Penal. Astfel și-ar asigura o superimunitate în fața anchetelor penale.
Legea de scoatere a medicilor din categoria funcționarilor este un precedent. În același fel pot solicita profesorii să nu mai fie funcționari publici.
Mesajul parlamentarilor este clar: „Frați corupți, nu v-am uitat, în orice domeniu de activitate ați fi!” Muncim pentru voi și pentru eliberarea voastră de Codul Penal!”
Nu trebuie să uităm că parlamentarii nu au abandonat proiectul grațierii și amnistiei. Recent au eliminat un articol din Codul Penal care proteja procurorii și judecătorii de presiuni. Un alt proiect inițiat de senatorul Șerban Nicolae are ca țintă secretizarea dosarelor de corupție. Să nu uităm că anul acesta a fost legiferată și promulgată legea prin care primarii și șefii de consilii județene își pot delega atribuțiile, un efect fiind acela că, de acum, responsabili pentru corupția din aceste instituții ar urma să fie interpușii nominalizați de aceștia. Iată cum se definește planul complex al parlamentarilor de deconstruire a statului de drept.