Kelemen Hunor a declarat, joi seară, la Cluj-Napoca, la o dezbatere publică intitulată „Voci maghiare clujene”, desfășurată la Teatrul Maghiar de Stat, și în care se discută și proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc, că maghiarii se consideră cetățeni ai României care doresc să își păstreze cultura și demnitatea.
„Întrebarea este dacă putem face majoritatea românească să accepte că aici suntem acasă și trebuie să spunem că trăim într-o Românie multinațională, unde 6-7 la sută din populație e de etnie maghiară. Noi, maghiarii, ne considerăm cetățeni ai acestei țări, dorim să ne păstrăm cultura și demnitatea noastră, trăim într-un stat multinațional. Societățile de succes sunt cele care au putut asigura drepturi pentru cetățeni, aici nivelul de încredere e înalt, iar unde nu e încredere, sunt conflicte. Încrederea e importantă, iar românii ar trebui să accepte că trăim într-un stat multinațional”, a spus Kelemen.
El a subliniat că a văzut puțini politicieni români care să susțină proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc, pentru că riscă să își piardă electoratul, dar a întâlnit și români dispuși să discute pe această temă și cu aceștia ar trebui să se înceapă un dialog.
„Miza alegerilor prezidențiale este să arătăm ce fel de autonomie dorim, care este locul maghiarilor și faptul că situația maghiarilor nu periclitează România, confortul românilor, interesele lor. Noi dorim garanții instituționale care contribuie la păstrarea identității, a limbii, a culturii, pentru ca maghiarii din Ardeal să se simtă în siguranță, că sunt cetățeni loiali ai țării, că doresc să rămână în patria lor. Vom continua dezbaterile și dincolo de campania electorală, pentru că trebuie rezolvate problemele dintre majoritate și minorități”, a spus liderul Uniunii, care a adăugat că la alegerile prezidențiale se așteaptă să fie votat și de români.
La dezbatere, în care se discută subiecte de actualitate politică, despre relația dintre majoritate și minoritate, dar și proiectul UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc, mai participă viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Horváth Anna, jurnalistul Tibori Szabó Zoltán, președinte al Asociației Culturale Minerva, președintele UDMR Cluj, Mate Andras, senatorul UDMR Cluj Laszlo Attila.