„Cu privire la situația companiei Lukoil în România, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Există practica unui dialog periodic între conducerea Ministerului Afacerilor Externe și reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în România. Urmare a evoluțiilor din ultimele zile, în cursul acestei săptămâni, cele două părți au abordat, între altele și situația companiei petroliere menționate”, se arată într-un comunicat MAE remis vineri agenției MEDIAFAX.
MAE precizează că „sistemul de justiție din România își exercită atribuțiile constituționale, ancheta în curs urmând a se finaliza cu respectarea cadrului legal și cu neutralitatea specifică unui astfel de demers”.
„Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție orice evoluții care pot avea efecte pe planul relațiilor bilaterale ale țării noastre, în vederea menținerii cursului continuu, de promovare a intereselor României pe plan regional și global”, se mai arată în comunicat.
Lukoil repornește, vineri, instalațiile din incinta rafinăriei din Ploiești, oprite în urmă cu o săptămână, a declarat pentru MEDIAFAX comisarul-șef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, care a precizat că instituția a fost notificată în acest sens de către companie.
Rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială vineri, 3 octombrie, compania anunțând că măsura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluționarea contestației depuse în instanță.
Activitatea rafinăriei a fost oprită la o zi de la perchezițiile făcute de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești la sediile Petrotel Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.
Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Vicepreședintele pe rafinare, marketing și distribuție din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, miercuri, la Ploiești, că a încheiat o înțelegere cu procurorii români și că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.
Președintele Traian Băsescu a catalogat, joi, drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil și a cerut Guvernului ca dacă vineri Lukoil nu reia producția să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești.
„Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești, pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie să ne amintim prețul cu care am privatizat-o, îl replătim și diferența, cât a costat retehnologizarea, îl plătim după ce constatăm dacă evaziunea fiscală și spălarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare”, a declarat Băsescu.
El a spus că Guvernul trebuie să fie pregătit să plătească prețul cu care a vândut rafinăria de la Ploiești și să fie pregătit tehnic să o preia în operare.
„La constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil, să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a adăugat șeful statului.