„Sunt mândră că sunt prima pakistaneză, prima fată și prima adolescentă care primește acest premiu”, a declarat ea într-o conferință de presă, la Birmingham.
„Această recompensă este pentru toți copiii fără o voce și care trebuie să fie auziți”, a adăugat ea.
„Le-am cerut onorabilului premier (indian) Narendra Modi și onorabilului premier (pakistanez) Nawaz Sharif să ni se alăture” la ceremonia de înmânare a Premiului, la Oslo, pe 10 decembrie, a declarat adolescenta, care purta un văl colorat, cu flori de culoarea verde.
Cea mai tânără laureată din istoria Nobelului împarte distincția cu indianul Kailash Satyarthi, în vârstă de 60 de ani, pentru lupta lor împotriva exploatării copiilor și dreptul acestora la educație.
Ea s-a declarat „întru totul inspirată” de activitatea colaureatului și a apreciat că premiul transmite „un mesaj de dragoste între Pakistan și India și între religii diferite”.
„Puțin contează ce culoare are pielea ta, ce limbă vorbești, religia în care crezi; ar trebui să ne batem cu toții pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor, pentru dreptul femeilor și dreptul fiecăruia de a fi uman”, a subliniat ea.
Ea i-a mulțumit totodată tatălui ei pentru că nu i-a „cusut aripile, pentru că m-a lăsat să zbor și să-mi ating obiectivele, pentru că a arătat lumii că o fată nu este o presupusă sclavă”.
O fată „nu este doar o mamă, o soră sau o soție, ci ea trebuie să aibă o identitate, ea trebuie să fie recunoscută și ea are aceleași drepturi ca un băiat”, a continuat ea.
„Prin povestea mea, vreau să le spun copiilor din întreaga lume că trebuie să-și apere drepturile, (că) nu trebuie să aștepte ca altcineva să o facă pentru ei”, a mai spus Malala Yousafzai.