Persoanele care consumă în mod regulat sucuri de fructe proaspete, de exemplu de portocale, au un nivel al tensiunii arteriale mult mai mare decât cele care consumă ocazional astfel de băuturi, spun cercetătorii de la Swinburne University of Technology din Hawthorn, Australia.
Hipertensiunea arterială poate crește riscul de instalare a unor tulburări cardiace, precum angina pectorală, și de producere a unui infarct.
Autorul principal al acestui studiu, profesorul Matthew Pase, spune că această descoperire este importantă pentru că există „o percepție generală potrivit căreia sucul de fructe proaspete este sănătos”.
„Deși conțin vitamine esențiale, (sucurile de fructe, n.r.) au un nivel ridicat de zaharuri și o cantitate neglijabilă de fibre”, a spus acesta.
Din acest motiv, consumul frecvent de sucuri de fructe proaspete poate contribui la creșterea nivelului de zahăr din alimentație – provenind din celelalte alimente și băuturi consumate în timpul zilei.
Cercetătorul spune că un pahar de 250 de mililitri cu suc de fructe poate conține 115 calorii, echivalentul a șapte lingurițe de zahăr. Prin comparație, o cutie cu cola conține 139 de calorii.
Nu în ultimul rând, sucul de fructe proaspete consumat regulat poate afecta smalțul dinților în cazul copiilor mici, specialiștii recomandând părinților să înlocuiască aceste băuturi cu apă și lapte.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de zahăr zilnic de maximum șase lingurițe.