Precedentul bilanț oficial al OMS făcea referire la 4.033 de morți până la 8 octombrie, din 8.399 de cazuri înregistrate.
OMS a decis să împartă în două grupe țările afectate de epidemie. Prima grupă este formată din cele mai afectate țări (Liberia, Sierra Leone și Guineea), iar a doua — din Nigeria, Senegal, SUA și Spania.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a pornit din Guineea la sfârșitul lunii decembrie 2013. De atunci, au fost înregistrați 2.458 de morți în Liberia, din 4.249 de cazuri înregistrate. Au existat de asemenea 1.183 de morți din 3.252 de cazuri în Sierra Leone și 843 de morți din 1.472 de cazuri în Guineea.
Bilanțul din Nigeria și din Senegal a rămas neschimbat de la precedenta statistică oficială: 20 de cazuri, dintre care opt mortale, în Nigeria, și un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunțată de autorități la 10 septembrie.
În SUA, fuseseră înregistrate două cazuri până la 12 octombrie. Într-unul dintre ele, pacientul, un liberian, a murit. Spania a cunoscut un caz de infectare, o asistentă care s-a ocupat de doi misionari bolnavi repatriați la Madrid, unde au murit în august și, respectiv, în septembrie, scrie Agerpres.
Angajații din sănătate sunt cei mai afectați: 236 de morți din 427 de infecții în toate aceste țări. În total, 96 de reprezentanți ai personalului sanitar au murit în Liberia, 95 în Sierra Leone, 40 în Guineea și cinci în Nigeria.
O epidemie de Ebola există de asemenea și într-o regiune izolată din nord-vestul Republicii Democrate Congo (RDC), diferită de cea din Africa de Vest. Aceasta a dus la moartea a 43 de persoane din 71 de cazuri de la apariția sa la 11 august, conform unui bilanț de la 7 octombrie.
Boala, denumită de asemenea febră hemoragică produsă de virusul Ebola, atinge o rată a mortalității de 70%, conform unui studiu al OMS.