Precedentul bilanț al OMS, dat publicității la 8 octombrie, anunța 4.033 de morți din 8.399 de cazuri înregistrate.
Organizația Mondială a Sănătății a decis să împartă în două grupe țările afectate de epidemie. Prima grupă este formată din cele mai afectate trei țări (Liberia, Sierra Leone și Guineea), iar cea de-a doua include Nigeria, Senegal, SUA și Spania.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului, în 1976, a apărut în Guineea la sfârșitul lunii decembrie 2013. De atunci, au fost înregistrați 2.458 de morți în Liberia, din 4.249 de cazuri. De asemenea, au fost înregistrați 1.183 de morți dintre cele 3.252 de cazuri din Sierra Leone și 843 de morți dintre cele 1.472 de cazuri în Guineea.
Situația din Nigeria și din Senegal a rămas neschimbată de la precedentul bilanț oficial: 20 de cazuri, dintre care opt mortale, în Nigeria, și un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunțată de autorități la 10 septembrie.
În Statele Unite, două cadre medicale au fost infectate cu Ebola într-un spital din Texas, unde un pacient a murit după ce a contractat boala în Liberia. Spania a înregistrat un caz de infectare, o asistentă care a îngrijit doi misionari bolnavi repatriați la Madrid, unde au murit în august și, respectiv, în septembrie.
Angajații din sănătate sunt afectați în mod deosebit, cu 236 de morți dintre cele 427 de cazuri cu persoane infectate în toate țările unde a fost semnalat focarul de Ebola. În total, 96 de reprezentanți ai personalului sanitar au murit în Liberia, 95 în Sierra Leone, 40 în Guineea și cinci în Nigeria.
O epidemie de Ebola există, de asemenea, într-o regiune izolată din nord-vestul Republicii Democrate Congo (RDC), însă virusul este diferit de cel din Africa de Vest. Aceasta a provocat moartea a 43 de persoane din 71 de cazuri, de la apariția sa, la 11 august, potrivit unui bilanț din 7 octombrie.
Boala, denumită de asemenea febră hemoragică provocată de virusul Ebola, atinge o rată a mortalității de 70%, potrivit unui studiu al OMS. Ebola se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave, potrivit experților. Perioada de incubare este cuprinsă între 2 și 21 de zile.