„Sper foarte mult ca UE să-și dea seama ce daune ar provoca o posibilă repetare a scenariului ucrainean, pentru că au aceleași planuri pentru Moldova și Transnistria”, a afirmat Lavrov la o lecție deschisă în cadrul proiectului „Universitatea civilă”, organizată de partidul de guvernământ „Rusia Unită”.
Ministrul Serghei Lavrov a adăugat că Ucraina ar încerca să modifice principiile fundamentale ale procesului de reglementare în conflictul transnistrean în favoarea autorităților de la Chișinău, într-un moment în care Republica Moldova este pe punctul de a se îndrepta într-o direcție nedemocratică.
În aceeași dezbatere, Serghei Lavrov a mai afirmat că regiunea transnistreană trebuie să-și decidă singură și în mod independent viitorul în cazul în care Republica Moldova renunță la neutralitate. „Toate părțile au ajuns la înțelegerea – și aceasta a fost una dintre principalele condiții ale inițierii formatului 5+2, că, dacă Republica Moldova își pierde suveranitatea, este absorbită de o altă țară, sau își schimbă statutul de stat neutru, în acest caz transnistrenii au tot dreptul să-și decidă propriul viitor. Totodată, noi vom apăra această poziție de bază”, a declarat Lavrov, potrivit agenției Interfax, citată de Unimedia.
De asemenea, șeful diplomației ruse a criticat eforturile unor politicieni moldoveni, fără a-i numi, de a schimba Constituția Republicii Moldova pentru a renunța la neutralitate. El a atras atenția că „apar multe semne de întrebare în legătură cu suveranitatea și independența Moldovei, având în vedere declarațiile politicienilor români potrivit cărora Moldova se va uni mai devreme sau mai târziu cu patria-mamă, și poziția unor lideri moldoveni care spun cam același lucru”, potrivit postului Europa Liberă, care citează Interfax.
Declarațiile ministrului rus de Externe intervin în condițiile în care unii politicieni de la Chișinău s-au pronunțat în favoarea renunțării la statutul de neutralitate a Republicii Moldova, prevăzut în Constituție, și a aderării la NATO, pe fondul crizei din Ucraina. Premierul Iurie Leancă a asigurat, însă, într-un interviu acordat în septembrie agenției Tass, că Republica Moldova își va păstra statutul de neutralitate și nu intenționează să adere la NATO.