Mustață a susținut că dosarul său a fost „fabricat artificial” pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.
„A spus-o și procurorul șef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă așa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor – n.r.) a zis că aș tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui”, a spus Mustață.
Pe de altă parte, judecătorul suspendat a explicat în fața instanței că se întâmpla să discute cu Ion Boraciu despre dosare într-un grup sanitar sau pe scări, după ce beau împreună vin adus de complicele magistratului.
Stan Mustață a mai spus că Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta să îi vadă consumând alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau. „Eu sunt băutor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleagă limbile, încălzește inimile. (…) Când mergeam să consumăm vin, la grupul sanitar se mai înfiripau discuții. (…) Seriozitatea dispărea la întâlnirile cu Boraciu. Intram într-o lume fantastică. (…) Cu două săptămâni înainte de Paște, după ce am băut niște pahare de vin, Boraciu mi-a zis să soluționez dosarul ICA, altfel sunt arestat și lăsat fără pensie. Ceea ce s-a și întâmplat. Dacă nu aș fi băut, aș fi conștientizat pericolul. Am crezut că era o farsă de-ale lui Boraciu. Dacă nu ar fi fost efectul vinului, nu aș fi fost astăzi aici”, a povestit el.
Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv, începând din 30 aprilie.
În același dosar sunt judecați și Ion Boraciu, Florian Alexandru și Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.
Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustață arată obișnuința acestora de a percepe tarife pentru soluții favorabile în dosare, conform DNA.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustață.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.