„Comisia Europeană a transmis Curții de Justiție a Uniunii Europene acte din care rezultă că țara noastră și-a îndeplinit obligațiile de transpunere ulterior începerii procedurii la Curte. La început, Comisia a cerut desistare pentru cauza pe energie electrică, iar, în cursul zilei de ieri, Colegiul Comisarilor a luat o decizie similară și în ceea ce privește speța pe gaze naturale”, a declarat într-un comunicat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
CE a inițiat în 2011 procedura de infringement împotriva României pentru faptul că Guvernul percepea tarife pentru tranzacțiile la importul și exportul energiei electrice. Tarifele au fost eliminate la jumătatea anului trecut.
Procedura de infringement în sectorul gazelor a fost deschisă întrucât România nu putea asigura exportul. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis anul trecut o reglementare pentru a da posibilitatea exporturilor de gaze, pentru a opri infringementul.
Exportul de gaze naturale din România către statele UE este permis, fiind condiționat de existența unor puncte de interconectare fizice între sistemele de transport ale țărilor.
Sistemul național de transport al gazelor este interconectat cu rețelele Ungariei și Republicii Moldova.