În cadrul inițiativei „România Start-up”, o alocare financiară de 100 milioane euro va fi destinată unei scheme de minimis care să ajute la în special tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani în vederea inițierii unei activități independente pe baza unui plan de afaceri, în unul dintre domeniile strategice de dezvoltare, prin subvenționarea acestora.
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt promovate ideile care îndeplinesc condiția ca activitățile proiectului să fie implementate la nivel inter-regional, cu o alocare financiară de 25 milioane de euro/parteneriat regional.
Sumă maximă alocată va fi de două milioane de euro/proiect, iar un proiect presupune minimum 40 de firme nou-create. Subvenția va fi de 25.000 euro pentru o firmă nou-creată, la un grup țintă de minimum 400 persoane formate într-un proiect și 20.000 persoane instruite la nivel național în antreprenoriat.
Pentru elevii de liceu, autoritățile au gândit un program denumit „Firme de exercițiu pentru elevi”, cu o alocare de circa 50 milioane euro și având drept obiectiv creșterea gradului de ocupare pentru absolveții de de liceu și pentru ucenici, precum și creșterea adaptabilității acestora la cerințele primului lor loc de muncă.
Firma de exercițiu va constitui o metodă interactivă de învățare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial și va asigura sesiuni de mentorat, workshop-uri și training-uri care să ajute tinerii să transforme o simplă idee într-un proiect și mai departe, într-un model de business.
Programul va fi derulat tot la nivel regional, cu o alocare de 12 milioane euro pentru fiecare parteneriat regional și de două milioane euro pentru fiecare proiect. Un proiect va trebui să includă minimum 500 firme de exercițiu, cu un grup țintă de 500 elevi/proiect.
Autoritățile estimează că 12.000 de elevi vor putea beneficia la nivel național de acest program, urmând să fie implicate un număr total de 12.000 firme.