Fostul șef al SPP Dumitru Iliescu va fi cercetat în libertate în dosarul lui Hrebenciuc

Fostul șef al SPP Dumitru Iliescu va fi cercetat în libertate în dosarul lui Hrebenciuc
Publicat: 23/10/2014, 07:20

Dumitru Iliescu a fost adus, miercuri seară, la sediul central al DNA, pentru a-i fi comunicate acuzațiile din noul dosar penal al deputatului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În jurul orei 00.15, după aproximativ două ore și jumătate, Iliescu a plecat de la DNA, fiind însoțit de trei avocați. Nici el, nici vreunul din apărătorii săi nu a făcut vreo declarație.

Iliescu e acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cumpărare de influență, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Iliescu s-a întors în țară miercuri și a fost preluat la Arad, cu mandat de aducere, și adus, sub escortă, în Capitală.

La începutul săptămânii, fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază (SPP) spunea că a fost contactat, luni dimineață, de un subinspector din cadrul DNA, pentru a fi invitat la sediul instituției, la ora 12.00, însă i-a spus acestuia că nu se află în țară și că revine sâmbătă în România. Iliescu mai spunea atunci că i s-a comunicat că este suspect într-un dosar penal.

Procurorii DNA au făcut, luni, percheziții la locuința lui Dumitru Iliescu și la alte adrese din Capitală, în dosarul în care Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru fapte de corupție, una dintre acuzații fiind că ar fi apelat la fostul șef al SPP pentru a afla dacă este interceptat de DNA.

Potrivit procurorilor, fostul șef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul unui angajat al DNA, poate să obțină în continuare informații cu privire la evoluția dosarelor în care acesta este cercetat, dar și alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicității.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcționari publici să o angajeze într-o instituție publică, mai spun procurorii anticorupție.

În documente din dosar obținute de MEDIAFAX, anchetatorii redau discuții interceptate dintre deputatul PSD și Dumitru Iliescu. Fostul șef al SPP îi spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat că deputatul este interceptat, că „știa și de Ponta, și de toți”, „știa cine are dosare, știa de cei special urmăriți”, „știa de Băsescu, de 27 de milioane”. Iliescu i-a mai spus lui Hrebenciuc că respectivul angajat al DNA lucrează la „sectorul de poliție judiciară”.

Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

În același dosar, senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Șova, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.

Cei doi au mai discutat ca, în același context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere și grațiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanța supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât și în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS