Prima pagină » Știri politice » DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Andrei Hrebenciuc a fost REȚINUT de procurorii DNA

DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Andrei Hrebenciuc a fost REȚINUT de procurorii DNA

DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE. Andrei Hrebenciuc a fost REȚINUT de procurorii DNA
ANDREI HREBENCIUC, RETINUT DE DNA

Andrei Hrebenciuc a fost reținut pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani, dar și pentru că, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu Ioan Adam și Gheorghe Sturdza, ar fi constituit grupul infracțional care a urmărit retrocedarea ilegală a 43.000 ha de păduri, potrivit DNA.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov au dispus, joi, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Andrei Hrebenciuc.

Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să decidă dacă admite cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Andrei Hrebenciuc, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, arată DNA, într-un comunicat de presă.

De asemenea, procurorii DNA Brașov au dispus urmărirea penale a avocaților Nicolae Mergeani și Victor Adrian Prodan, precum și a Elisabetei Carmen Drăgoi, asociat și administrator al societății comerciale Reședința Vârstnicilor SRL, toți fiind acuzați de spălare de bani.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de procurori că, începând din 24 iunie 2013, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza și cu Dan Costin Bengescu, a constituit un grup (care a fost sprijinit ulterior și de alte persoane) ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței „cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos”.

Andrei Hrebenciuc a fost audiat la sediul DNA Brașov timp de aproximativ cinci ore, iar în jurul orei 09.00 a fost scos cu cătușe la mâini și urcat într-o mașină, cu care va fi dus la instanța supremă.

Viorel Hrebenciuc, care a mers la DNA Brașov împreună cu fiul său, a spus că a venit să îl susțină moral. El a precizat că atât el, cât și fiul săi sunt nevinovați, iar adevărata țintă a DNA este candidatul la Președinție Victor Ponta

Miercuri, procurorii anticorupție au făcut percheziții la biroul din București al lui Andrei Hrebenciuc, precum și la birourile unor avocați care ar fi vizați în același dosar.

De asemenea, fostul șef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul căruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat, a fost audiat miercuri noapte la DNA central, el fiind lăsat să plece după ce a dat declarații aproximativ două ore și jumătate și i-au fost comunicate acuzațiile.

Dumitru Iliescu este urmărit penal pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cumpărare de influență.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunțat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență.

În același dosar, senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al partidului și vicepreședinte al Camerei Deputaților, i-ar fi cerut senatorului Dan Șova să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Șova, în schimbul intervențiilor sale, că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați.

Cei doi au mai discutat ca, în același context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”.

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar și pentru „a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii”.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere și grațiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanța supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție privind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât și în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.
 

Mihaela Grădinaru, [email protected]

Autor