Analiștii Tradeville subliniază că titlurile companiilor pharma listate la Bursa de Valori București merită cumpărate. Adoptată în 2011, taxa clawback se aplică în industria farmaceutică românească pentru ca producătorii de medicamente să contribuie la finanțarea sistemului public de sănătate cu o valoare variabilă, în funcție de veniturile obținute.
Potrivit celor de la
Tradeville, noul proiect privind taxa clawback lansat în discuție publică de autorități nu cuprinde propunerile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sănătate, spun specialiștii.
Potrivit firmei de cercetare și studii de piață Cegedim România, piața farmaceutică autohtonă ar putea crește cu 2,7% în acest an, comparativ cu 2013. Compania estimează că până în 2018 piața va înregistra o creștere medie anuală de 4,8%.
Pe plan intern, în ultimii ani, cele trei companii pharma listate la BVB s-au orientat spre exporturi. Antibiotice SA (ATB) și-a majorat exporturile cu 7% în S1 2013 și și-a păstrat poziția de lider pentru exportul de nistatină.
Biofarm SA (BIO) este o altă companie care mizează pe creșterea exporturilor și în acest sens a demarat construirea unei noi fabrici cu o capacitate de producție dublă, care va fi finalizată în 2015.
La rândul său, Zentiva SA (SCD) a hotărât să extindă capacitatea de producție, finanțată din fonduri proprii, în vederea majorării semnificative a exportului.
„Titlurile din sectorul farmaceutic sunt defensive, generând câștiguri mai însemnate decât piața în perioadele de incertitudine. Potrivit teoriei rotației sectoriale, momentul optim pentru a investi în acțiuni aparținând sectorului farmaceutic este vârful expansiunii economice, atunci când, în comparație cu alte sectoare, aceste acțiuni sunt, de obicei, subevaluate”, conchide analiza citată.
Sorry, there are no polls available at the moment.