Prima pagină » Interviurile Gândul » Mesaj pentru cei care nu vor să meargă la vot: „Cum v-ați fi simțit dacă altcineva v-ar fi impus nevasta, prietenii?”

Mesaj pentru cei care nu vor să meargă la vot: „Cum v-ați fi simțit dacă altcineva v-ar fi impus nevasta, prietenii?”

Mihaela Miroiu, politolog și profesor universitar specializat în studii de gen, a mers la vot de fiecare dată, cu excepția referendumului din 2012. „A nu te duce tu la vot înseamnă totdeauna a vota altul pentru tine, care s-ar putea să fie foarte departe de felul tău de a gândi".

Cât de important este votul pentru femeile din România, având în vedere că femeile au votat liber, pentru prima dată în istoria României, în 1990?

Eu am făcut și cercetări calitative cu o echipă de doctoranzi. Da, votul înseamnă foarte mult pentru ele. De exemplu, am văzut zilele trecute că se estimează că, la alegerile actuale, proporția femeilor care vor vota va fi ceva mai mică decât a bărbaților, deși ele sunt mai multe. Sigur ele nu au un absenteism semnificativ, dar deși sunt majoritatea votanților, nu vor fi majoritatea celor care votează. Sigur că problema noastră ar fi cam următoare: măi, frate, după ce că acest drept este unul atât de scurt din punct de vedere istoric, respectiv are 24-25 de ani, și că el a fost obișnuit prin eforturile fantastice ale altor femei în decursul istoriei lumii și istoriei României, nu te duci să votezi? Deja asta înseamnă o impietate față de cei care au făcut eforturi să avem drepturi.

Pe de altă parte, ele au o anumită explicație față de reținerea lor față de politică. Răspunsul standard pe care îl dau în legătură cu reținerea lor de a participa politic, și mai puțin reținerea lor de a vota, e faptul că politica noastră e atât de conflictuală și atât de agresivă încât ele nu mai suportă această atmosferă de război permanent, încearcă să-și protejeze nervii lor și a familiei și să-și țină un pic deoparte și să creeze o atimsoferă de calm în casa lor. Deci, asta e un prim motiv. Și nu este de aruncat. În al doilea rând, sentimentul lor este că politica îți crează probleme decât îți rezolvă probleme și atunci de obicei ele spun: femeile sunt cele care trebuie să se ocupe să rezolve problemele, ele sunt cele care trebuie să se ocupe ca toată lumea să aibă ce-i trebuie în casă, să trăiască bine, curat, civilizat, cum să ne băgăm noi într-o atmosferă din asta în care după ce că oamenii au destule necazuri, să le mai creăm și noi altele în plus. Deci, acesta e răspunsul mediu pe care l-am obținut întrebându-le de ce sunt reținute în a face politică, nu în a vota, pentru că de votat votează și au opinii politice ferme și clare.

Spuneați că, din datele existente, s-ar putea ca în acest an să meargămai puține femei la vot. Ce le-ați transmite acestor femei multe și tăcute care, din motivele pe care le-ați enumerat, ezită?

Le-aș transmite că, dacă astea sunt motivele lor, au opțiuni pentru candidați care nu sunt agresivi, care nu sunt războinici și de la care poți spera la o atmosferă mai calmă și mai de lucru decât cea existentă până acum, că faptul de a se abține de la vot înseamnă implicit  să lase pe cei foarte zgomotoși, circari, agresivi resentimentari, răutăcioși să continue acest mod de a face politică. Deci, au opțiune de a face politică și într-o formulă din asta mai calmă  și mai de bun simț. Pe de altă parte, faptul de a nu te duce tu la vot înseamnă totdeauna a vota altul pentru tine, care s-ar putea să fie foarte departe de felul tău de a gândi și de a percepe lucrurile. Nu e o mare diferență între politicieni, prieteni, colegi, sunt oameni ca și noi, în aceeași categorie. Nu e bine să-ți aleagă alții oamenii lângă care trăiești sau oamenii cu care trebuie volens-nolens să-ți duci viața, și mai mult cei care au în mână pâinea și cuțitul. O dată poți și tu măcar să-i alegi pe cei care au în mână pâinea și cuțitul. Nu le ai tu, dar măcar poți să alegi.

Ați mers tot timpul la vot?

Da, în afară de 2012, la referendum.

Ce le spuneți celor care, indiferent că sunt bărbați sau femei, nu vor să meargă la vot?

I-aș întreba cum s-ar simți dacă cineva le-ar fi impus nevasta, ar fi ales în locul lor nevasta sau soțul sau prietenii, cum s-ar fi simțit? Președintele este cineva cu care ar trebui să conviețuiesc 5 ani. Păi, dacă pot să-l aleg de ce să n-o fac? Să-l aleagă alții pentru mine? Poate ei nu aleg pe cine vreau eu. Trebuie să merg măcar pentru asta.

Imagine: Cătălin Sanda

Editor Imagine: Florin Despa

Citește și