România are nevoie de cărbune. Ce a promis minerilor ministrul Energiei

România are nevoie de cărbune. Ce a promis minerilor ministrul Energiei
Publicat: 26/10/2014, 21:09

Prezent la Deva la ședința Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara, la care au participat reprezentanți ai sindicatelor și ai Complexului Energetic Hunedoara, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a spus că în prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situația actuală și obligațiile asumate de țară în fața UE, se va vedea că un combustibil primar strategic pentru mixul energetic este cărbunele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem în proces de revizuire a strategiei energetice a României, iar din primele concluzii (…) cărbunele este un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României și va rămâne așa în anii care urmează. În aceste condiții, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult pentru că, repet, cărbunele rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că responsabilitatea gestionării activității revine conducerii societății și că a solicitat tuturor companiilor energetice de stat să aibă întocmite strategii de dezvoltare pe termen lung, de zece ani.

Nicolescu a menționat că prima parte a strategiei energetice a României, care face referire la situația actuală și obligațiile asumate de țară în fața UE, va fi prezentată până la sfârșitul lunii octombrie.

Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectura Hunedoara s-a întrunit la solicitarea sindicatelor din energie.

Săptămâna trecută, peste 50 de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat, în fața sediului unității, nemulțumiți de eliminarea unui spor pentru energeticienii care lucrează ore suplimentare de sărbătorile legale și au cerut stabilirea unei date pentru întrunirea Comisiei de Dialog Social la Prefectură. Protestatarii au solicitat, printre altele, înfiițarea unui mix energetic, adică un preț unic al energiei electrice, rezultat prin luarea în calcul a tuturor producătorilor – termocentrale, hidrocentrale și energii regenerabile, care ar fi, în opinia lor, singura șansă de supraviețuire.

CEH Hunedoara importă 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional

Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziție publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional, în condițiile în care minele de huilă din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară stabilită ca rezervă legală pentru sezonul rece.

Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a anunțat, vineri, că termocentrala Mintia ar trebui să aibă un stoc de 240.000 de tone de combustibil convențional pentru a trece vârful de iarnă, în timp ce minele din Valea Jiului produc împreună circa 140.000 de tone de cărbune pe lună, în calcul fiind luate exploatările de huilă ce țin de CEH și de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

„Se importă cărbune pentru că nu avem suficient și, în al doilea rând, cărbunele achiziționat din Valea Jiului are o putere calorică de 3.400 de kcal. Necesarul, puterea de proiect, a termocentralelor Mintia și Paroșeni este de 3.700-3.800 kcal. Este o putere minimă. Prin urmare, avem nevoie de acest cărbune și pentru realizarea unui amestec care să corespundă procesului tehnologic. Diferența între a utiliza un cărbune de 3.400 kcal și unul de 4.000 -4.500 kcal este destul de evidentă, mai ales dacă luăm în considerare și uzurile premature ale schimbătoarelor de căldură din cazane, ale instalațiilor de preparare a prafului de cărbune, care sunt accentate”, a declarat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

În aceste condiții, Complexul Energetic Hunedoara a lansat procedurile de achiziție publică pentru importul a 150.000 de tone de cărbune combustibil convențional, care are o capacitate calorică diferită de cea a cărbunelui normal.

Procedurile de achiziție se vor încheia săptămâna viitoare, iar contractul are o valoare estimată de 14 milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Anca Țurcașiu a ajuns de urgență la spital. Artista, despre problemele cu care se confruntă
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Daniel Baldwin, scandalagiul familiei
×