Șefii companiilor din industria IT au fost printre primii care au început să își motiveze angajații. La Google, spre exemplu, salariații pot juca mini-golf, ping-pong sau biliard la muncă sau se pot relaxa uitându-se la filme sau plimbându-se cu trotineta. Cei care lucrează pentru Apple pot obține reduceri importante la achiziționarea unui Mac sau a unui iPad, iar salariații LinkedIn au propria trupă rock și au la dispoziție mai multe săli de repetiții și instrumente profesionale.
Mulți le oferă însă angajaților un alt tip de beneficii, respectiv zile de concediu nelimitate sau zile libere plătite pentru ca aceștia să își petreacă vacanțele pe alte continente.
Cei de la Netflix, spre exemplu, le oferă zile nelimitate de concediu angajaților. Practic, cei care lucrează pentru compania americană își pot lua câte zile de concediu vor, atunci când cred de cuviință.
Milionarul Richard Branson este, de asemenea, de părere că productivitatea celor care lucrează pentru el este mai importantă decât numărul de ore petrecute la birou. Astfel, angajații de la Virgin obțin și ei zile nelimitate de concediu.
Motivarea salariaților prin zile libere este folosită însă și de alte companii. Spre exemplu, o firmă americană care organizează evenimente, Red Frog Events, le plătește angajaților o lună de concediu pentru două persoane pe alte continente, iar cei de la 42 Floors le dau viitorilor salariați două săptămâni de „pre-vacanță” plătită, potrivit unui comunicat de presă remis gândul.
În România, angajații din domeniul IT sunt unii dintre cei mai bine plătiți. Salariul mediu brut al celor care aveau activități de servicii în tehnologia informației era, în luna iulie, de 5.084 de lei, iar cel net ajungea la 3.880 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Și în țara noastră șefii le pot oferi salariaților pachete turistice cadou. Cei de la Vitabox pun la dispoziția companiilor o serie de minivacanțe care pot fi dăruite atât angajaților, cât și partenerilor de afaceri.